Autojuhtide alampalka ootab plahvatuslik tõus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autojuhtide miinimumpalk peaks kerkima 1100 euroni.
Autojuhtide miinimumpalk peaks kerkima 1100 euroni. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Autoettevõtete Liit ning Transpordi Ametiühing jõudsid kokkuleppele, et autojuhtide miinimumpalk tõuseb kolme aasta jooksul pea poole võrra ehk 1100 euroni kuus.

Praegu on riigisisese veoseoga tegelevate autojuhtide miinimumtasu 620 eurot. Alates järgmise aasta maist tõuseks sektori autojuhtide alampalga miinimum 950 eurole, 2020. aastal tõuseks alampalk 50 euro võrra ja aastal 2021 lisanduks sellele veel 100 eurot.

Kokku lepitud alampalga miinimummäära soovitakse laiendatud sektori lepinguga kohustuslikuks täitmiseks kehtestada kõigile Eesti Vabariigi territooriumil riigisisest veosevedu või kabotaažvedu korraldavatele ja selleks tööjõudu rentivatele tööandjatele ja töötajatele, samuti nendele füüsilisest isikust ettevõtjatele, kellega sõlmitud leping vastab töölepingu tunnustele ja kelle peamiseks lepingust tulenevaks ülesandeks on veosevedu.

Autoettevõtete Liidu direktori Villem Tori sõnul on selline palgatõus hädavajalik. Alampalga taseme tõstmisel ettevaatavalt kolmeks aastaks on kaks eesmärki: piirata sektori konkurentsivõimet pidurdava ümbrikupalga maksmist ja anda juhtidele märku, et neid pole unustatud.

Transpordi Ametiühingu juhatuse esimehe Üllar Kallase sõnul on täna kehtiv autojuhtide miinimumtöötasu jäänud ajale jalgu ning ei vasta suuresti turusituatsioonile. «Lähtudes kollektiivlepingute laiendamise heast tavast ja rahvusvahelise tööorganisatsiooni soovitustest esitame lepingu projekti kuuks ajaks avalikule arutelule. Inimestel ja organisatsioonidel väljaspool tööandjate liite ja ametiühinguid peab olema õigus esitada oma põhjendatud seisukohti,» lisas Kallas.

Palgaleppe osapooled usuvad, et kehtiv kollektiivleping aitab oluliselt parandada konkurentsiolukorda transpordisektoris. Lepe allkirjastatakse jaanuaris ja laiendatud tingimused hakkavad sektorile kehtima alates 2019. aasta maist.

Raudteelaste palgatõus nigelam

Täna sõlmisid kollektiivlepingu ka Eesti Raudtee ja Eesti Raudteelaste Ametiühing, mille kohaselt suurenevad osade töötajate palgad 5 protsenti.

Eesti Raudtee juhatuse esimehe Erik Laidvee sõnul polnud läbirääkimised kerged, kuid möödusid väga konstruktiivselt. «Kahepoolsed kohtumised võimaldasid meil optimeerida tööprotsesse ning tervikuna jõuda veelgi parema lepinguni, mis tagavad meie töötajatele järgnevaks aastaks paremad töötingimused,» ütles Laidvee pressiteate vahendusel.

Laidvee sõnul tõstetakse osade töötajate palka ning lisandub ka töötajatele antavaid tervisepäevi. «Väärtustame ametiühingu tagasisidet ning soovime oma töötajate motivatsiooni aina enam panustada ‒ tõstame palku just neil töötajatel, kelle palgad vastavalt turu-uuringule vajasid korrigeerimist ning samuti panustame tervishoidu andes tööandja poolt tasustatud kolm tervisepäeva kõikidele meie töötajatele,» lisas ta.

«Keskeltläbi tõstsime Eesti Raudtee töötajate korrigeerimist vajavaid palku 5 protsenti,» märkis Eesti Raudtee kommunikatsioonijuht Monika Lilles. 

«Läbirääkimised pole kunagi lihtsad ja veel olukorras, kus ettevõttelt oodatakse kasumit. Ettevõtte struktuur on selle aasta jooksul palju muutunud ja kindlasti mõjutas see ka läbirääkimiste tulemust. Esitasime palju ettepanekuid kollektiivlepingu osas ja jõudsime raskelt kompromissini. Kindlasti toob kokkulepe töötajatele olukorra paranemise ‒ aastaks 2019 on töörahu kindlustatud,» märkis raudteelaste ametiühingu juht Oleg Tšubarov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles