Richard Branson: viiepäevane töönädal sureb varsti välja

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Branson.
Richard Branson. Foto: Faye Sadou/MPI/Capital Pictures / FS/MPI/Capital Pictures

Miljardärist Briti ettevõtja Richard Branson leiab oma blogis, et tehnoloogia areng on toomas töönädala, kus puhkepäevi on lausa kolm või neli.
 

«Kahe puhkepäevaga töönädal ja mõned nädalad puhkust igal aastal on saanud sügavalt osaks meie praegusest ühiskonnast, kuid see pole alati ajaloos nii olnud ja see ei saa alati nii ka jääma,» kirjutas Branson, lisades, et tehnoloogiline innovatsioon vähendab saadaval olevaid vabu töökohti ja nõudlus inimtööjõu järgi muutub samuti väiksemaks. 

Bransoni sõnul väheneb tarkade seadmete areng ja levik töötavate inimeste töökoormust, sest vähem tööd tuleb ise ära teha. «Ideed nagu isesõitvad autod, autonoomsed droonid ja isegi iselendavad lennukid on saamas reaalsuseks ning need hakkavad raputama tööturge,» leidis mees.

Branson tunnistas, et murekohaks võib saada kasvav töötus, kuid ka seda on tema sõnul võimalik targa planeerimisega vältida. Näiteks võiks valitsused maksta inimestele ümberõppe eest, mis võimaldaks neil saada paremini hakkama kiiresti automatiseeruval töömaastikul.

«Kas inimesed võivad lõpuks teha kahe- ja kolmepäevaseid töönädalaid? Muidugi. Kas tööjagamine muutub laialt levinuks? Ma arvan küll,» kirjutas Branson. «Mul on vedanud, et ma saan töötada kust iganes ja millal iganes ning ei erista tööd meelelahutusest. Ma usun, et üha enam inimesi saavad tulevikus omale sama lubada ning see aitab nii riike, ettevõtteid kui ka indiviide.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles