Kihnu tuletorni remont läks kavandatust oluliselt kallimaks

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu tuletorni rekonstrueerimine maksis 770 000 eurot
Kihnu tuletorni rekonstrueerimine maksis 770 000 eurot Foto: Silvia Paluoja
  • Kihnu lõunatipus Pitkänä neemel asuva tuletorni remont maksis 770 000 eurot
  • Tuletorn avatakse taas turistidele, riigil on plaan kompleks Kihnule üle anda
  • Loe avamispidustustest ja vaata Pärnu Postimehe galeriist, kes linti lõikasid

Kihnu saarel tähistati nädalavahetusel suurejooneliste pidustustega Kihnu tuletorni rekonstrueerimise lõppu ja Metsamaa pärimustalu valmimist. Kehvale ilmale vaatamata olid linte lõikama saabunud 2 ministrit, uue lauluga tervitas tuletorni avamist Kihnu Virve.

Kuigi tänapäeval on väiksematelgi veesõidukitel peamiseks navigatsioonivahendiks satelliitpositsioneerimisel põhinevad seadmed (GPS), püsivad tuletornid olulise osana rannarahva pärimuses ja kultuuriruumis. Samal ajal kui reaalses meresõidus jäävad tuletornid järjest enam tagavaralahenduseks ja avariijuhtumitel vajalikeks märkideks, suureneb nende tähtsus turismiobjektidena. Enamasti on vanad tuletornid ajalooliste mälestusmärkidena ka muinsuskaitse all, mis teeb nende rekonstrueerimise keerukaks ja kalliks. 

154 aastat tagasi püstitatud 28-meetri kõrgusel Kihnu tuletornil vahetati tänavu tehtud remondi käigus tornikuppel, eemaldati nii seest kui väljast vana värvikiht ja torn värviti uuesti. Korrastati ka tuletorni kõrval olev vana ait, mida algselt kasutati petrooleumikuuri ja hiljem akuruumina. Vana Fresneli tuleaparaat jääb tornikuplit kaunistama iluasjana, reaalset valgust näitab tornis nüüd uus kaugjuhitav LED-valgustitega tulesüsteem, mille prožektorid kinnituvad otse akendele. Kihnu tuletorni valge tuli peab olema nähtav 11 meremiili kaugusele, punane sektor 7 meremiili kaugusele.

Remonditud Kihnu tuletorni trepp
Remonditud Kihnu tuletorni trepp Foto: Silvia Paluoja

Kihnu tuletorni rekonstrueerimine oli osa EV100 juubeliaasta puhul ellu kutsutud tuletornide korrastamise projektist, milleks valitsus eraldas Veeteede Ametile täiendavalt 1,5 miljonit eurot. Algselt planeeritud 400 000 euro asemel läksid Kihnu tuletorni remonditööd maksma 770 000 eurot. Kogu Kihnu Pitkänä tuletornikompleksi on aga vaja veel panustada, külastajatele avamiseks tuleb korrastada ka teised tuletorni abihooned, sillutada platsid ja remontida tee. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles