Bitcoin kraabib 14 kuu sügavaimat põhja (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoini käsi käib halvasti.
Bitcoini käsi käib halvasti. Foto: JACK GUEZ/AFP

Maailma tuntuima krüptoraha bitcoini hind kukkus viimase 14 kuu odavaimale tasemele. 

Bitcoini hind on madalal olnud terve aasta jooksul, kuid tõsisem langus hakkas pihta novembri keskpaigas. Selle ajaga on krüptomünt kaotanud peaaegu poole oma väärtusest.

Viimane langus tabas bitcoini täna, mil USA väärtpaberite- ja börsikomisjon (SEC) teatas, et nad lükkavad taas edasi otsust, kas lubada finantstehnoloogiafirmade SolidXi ja Van Ecki bitcoinidega kauplevaid fonde USA börsile. Tuntuima krüptoraha hind varises negatiivse uudise peale 8,2 protsenti, langedes 3400 dollarile, kirjutab Bloomberg.

Nagu tavaks on saanud, kisub bitcoin kaasa ka teised suuremad krüptorahad. Ethereum, litecoin ja bitcoin cash langesid kõik umbes kümnendiku võrra. Analüütikud on toonud viletsate aegade põhjuseks välja ka üleüldist ebakindlust krüptorahade turul – endiselt on lahtine, kas ja kui palju seda valdkonda riikliku sunniga reguleeritakse.

Mäletatavasti krüptomaania tipphetkel 2017. aasta detsembris maksis üks bitcoin peaaegu 20 000 dollarit. Sellest ajast saadik on bitcoini hind langenud 80 protsenti ja kaotanud umbes 730 miljardit dollarit oma väärtusest.

Mis on krüptoraha?

Krüptovaluuta on vääring, mille puhul tavaliselt pankade poolt pakutud usaldusteenus ja turvalisus raha vastu, on tagatud krüptograafiaga ehk matemaatikaga. See tähendab, et kõik tehingud, olgu selleks müük, ost või ülekanne, on krüptograafiliselt turvatud ja seda krüpteeringut on sisuliselt võimatu lahti murda. Sama meetodiga on tagatud ka raha loome erinevate krüptovaluutade puhul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles