Kes teeks töö ära? Eestis on üle 11 000 vaba ametikoha (21)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabade töökohtade arv püsib kõrge.
Vabade töökohtade arv püsib kõrge. Foto: Ain Protsin

Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli tänavu kolmandas kvartalis 11 400 vaba ametikohta, millest suurem osa asub Tallinnas. 

Võrreldes eelmise kvartaliga jäi vabade ametikohtade arv samale tasemele, ent aastaga vähenes kümnendiku. Eestis on olnud püsivalt üle 10 000 vaba ametikoha alates 2017. aasta algusest, teatas statistikaamet.

Ametikohtade koguarv (vabad ja hõivatud ametikohad kokku) oli kolmandas kvartalis 601 300, mis jäi eelmise kvartaliga võrreldes samale tasemele.

Ametikohtade koguarvus on jätkuvalt suurim töötleva tööstuse (18%), kaubanduse (15%) ja hariduse (10%) tegevusala osatähtsus. Töötlev tööstus ja kaubandus on ka Eesti suurimad tööpakkujad – neil tegevusaladel oli vabade ametikohtade arv kolmandas kvartalis kõige suurem, vastavalt 1790 ja 1840 vaba ametikohta. Järgnes hariduse tegevusala, kus oli 1350 vaba ametikohta.

Enamik vabadest ametikohtadest asusid jätkuvalt Harju maakonnas (72%), sh Tallinnas (60%). Järgnesid Tartu maakond (9%), Ida-Viru (5%) ja Pärnu maakond (4%). Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Harju maakonnas (2,3%) ja madalaim Hiiu maakonnas (0,3%).

Vabadest ametikohtadest 30% kvartalis oli avalikus sektoris. Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes (2,5%) ning kohalikele omavalitsustele kuuluvates asutustes ja ettevõtetes (2,5%). Riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes oli vabade ametikohtade määr 2,1% ning Eesti eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes 1,5%.

Tööjõu liikumist iseloomustav tööjõu käive (tööle võetud ja töölt lahkunud töötajate arv kokku) oli kolmandas kvartalis ligi 100 200, mis oli võrreldes eelmise kvartaliga 12 protsenti väiksem ja võrreldes eelmise aasta sama ajaga 5 protsenti väiksem.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles