SEB: majandus aeglustub, kuid langust veel kohe oodata pole

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskasv pole igavene.
Majanduskasv pole igavene. Foto: PantherMedia / Scanpix

SEB hinnangul oleme tänaseks saavutanud nii majanduskasvu kui ka ettevõtete kasumite kasvutempo tipptaseme. Ettevõtete kasumite puhul oodatakse ka 2019. aastal kasvu (küll aeglasemat) ja sama kehtib ka SKT kasvu kohta. 2020. aasta kohta on prognoose juba selgelt raskem teha, kuid suures plaanis ootab SEB  majanduskasvu jätkuvat aeglustumist, kuid samas veel mitte majanduslangust.

Pärast oktoobri aktsiaturu negatiivset nihet suurendas SEB oma valitsetavates portfellides riski neutraalsest positsioonist väikese overweight’ini aktsiates. See tuleneb eelkõige jätkuvast majanduskasvust ning languse järel mõistlikematest aktsiahindadest.

«Oleme jätkuvalt ettevaatlikult optimistlikud, kuid kuna oleme majandustsükli viimases etapis, on mõistlik oodata turgudel suuremat volatiilsust. Tsükli hilisemas etapis suureneb ebakindlus alati ja 2018. aasta on selle kohta hea näide. Majanduskasv ja ettevõtete kasumite kasv on olnud tugevad, riskitaluvus ja tulu turgudelt  seevastu nõrgad. Turg on ikka veel tundlik ootamatuste suhtes ja oleme valmis investorite riskivalmiduse suurteks kõikumisteks,» ütles Fredrik Öberg, SEB privaatpanganduse investeerimisjuht.

SEB Eesti privaatpanganduse strateegi Peeter Koppeli sõnul on turgude olukord taktikalises plaanis mõnevõrra problemaatiline, sest nähtavus on halb ning negatiivseid faktoreid on kokku võimalik lugeda rohkem kui positiivseid. Samas seni ettevaatlik optimism strateegilises plaanis õigustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles