Tuntud Eesti ettevõtjad lõid miljonieurose filantroopiafondi

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Villig
Martin Villig Foto: Erakogu

Tuntud Eesti ettevõtjad käivitasid Heateo Sihtasutuse raames 1,1 miljoni eurose filantroopiafondi, millest jagatakse järgmise kolme aasta jooksul raha haridusega seotud ettevõtmistele.

Haridusfondi idee algatasid Taxify kaasasutaja Martin Villig ja TransferWise’i kaasasutaja Taavet Hinrikus. Fondi asutajaliikmed on teiste seas Viljar Arakas, Ahti Heinla, Norris Koppel, Kristo Käärmann, Rain Lõhmus ja Hannes Tamjärv.

Ettevõtetest rahastavad fondi Civitta, Contriber, Eften, Helmes, Lingvist, Monese, Pipedrive, Superangel, Taxify ja TransferWise.

Asutajad näevad haridusvaldkonna probleemidena Eesti õpetajaskonna vananemist ja järelkasvu puudust, koolijuhi töö vähest väärtustamist ning noorte haridustee katkemist peale põhikooli. Toetatakse eelkõige katseprojekte, mis on suunatud koolinoortes loodus- ja täppisteaduste ainete ning loovuse ja meeskonnatöö oskuste arendamisele.

«Eesti startup’i valdkond on arenenud nii kaugele, et ükski hea idee kapitali taha ei jää. Kohalikud kiirendid, äriinglid ja riskikapitali fondid täidavad oma rolli. Nüüd tuleb käia sarnane tee läbi sotsiaalse innovatsiooni osas,» ütles Taxify kaasasutaja Martin Villig.

TransferWise’i kaasasutaja Taavet Hinrikus rääkis, et fondi teine eesmärk on anda avalikkusele selge sõnum – riigi ja ühiskonna panus haridusse peab kasvama.

«TransferWise ja Taxify maksid 2018. aasta kolmandas kvartalis riigile kokku pea 3 miljonit eurot pelgalt tööjõumaksudena. Me võiks värvata palju rohkem eestlasi oma ettevõtetesse ning panustada seeläbi maksudena veel rohkem, aga sobivate omadustega inimesi on piiratud hulk. Kui ootus on, et Eesti tehnoloogiasektor oleks ühel päeval sama tugev kui räniorus, Eesti kultuurimaastik sama mitmekülgne kui Pariisis ja Eesti tööstus sama kõrgtehnoloogiline kui Saksamaal, siis ainus lahendus on maailma kõige targem ühiskond – nii oma teadmiste, digitaalse kirjaoskuse kui sotsiaalse intelligentsi poolest. Ainult PISA-skooriga neid tippe ei valluta,» ütles Hinrikus.

Heateo Sihtasutuse tegevjuhi Pirkko Valge sõnul võib fond teha ühekordseid toetusi või toetada üht projekti mitme aasta vältel. «Ootame ambitsioonikaid algatusi, mis soovivad haridussüsteemi heas mõttes raputada. Eestis on mitmeid häid näiteid sellistest ettevõtmistest – olgu selleks Noored Kooli, Alustavat Õpetajat Toetav Kool või Kiusamisvaba Kool,» ütles Valge.

Heateo Sihtasutuse asutasid aastal 2003 Artur Taevere ja Hannes Tamjärv. Lisaks haridusfondile on mu hulgas käima lükatud ka mõjufond, Uuskasutuskeskuste kaupluste kett ja projekt Noored Kooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles