Belgia rikkaim ettevõtja suri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albert Frère
Albert Frère Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

Belgia rikkaim mees, multimiljardär Albert Frère suri 92-aastasena, teatas tema investeerimisfirma GBL esmaspäeval.

Ajakirja Forbes andmetel oli Frère, kes alustas karjääri vanarauakaupmehena ja laienes hiljem sektoritesse nagu meedia ja nafta, väärt 6,2 miljardit dollarit.

Frère sündis 1926. aastal Belgia lõunaosas Charleroi's ning läks koolist ära, et asuda tööle oma pere rauafirmas. 1970. aastateks oli firmast tema juhtimise all saanud juba Belgia peamine terasefirma ning ta müüs selle riigile.

Ettevõtte müügist teenitud tuluga hakkas Frère koos oma kanadalasest sõbra Paul Desmarais'ga tegelema investeerimisega, peamiselt läbi valdusfirma GBL, mille kaudu hoidis ta suurosalusi mitmetes Prantsuse ja Belgia tööstust-, nafta-, energia- ja tarbekaubafirmades.

GBL, pikema nimega Groupe Bruxelles Lambert'i aktsiad on juba 60 aastat märgitud Belgia börsil ja selle turuväärtus on 15 miljardit eurot. Ennelõunase seisuga oli selle aktsia kaheprotsendises tõusus.

«Tema juhtimise all sai kolme aastakümnega GBL-ist üks Euroopa suurim valdusfirmasid. Tema ametialased ja inimlikud omadused on meie kontserni sügavalt mõjutanud,» teatas GBL.

«Matused toimuvalt vastavalt lahkunu palvele pereringis,» lisas GBL.

Kuni surmani oli Frère GBL auesimees ja koos Desmarais' perega hoidis firmas suurosalust. GBL-le kuuluvad muuhulgas osalused firmades nagu Lafarge Holcim, Pernod Ricard ja Adidas.

Frère'il oli ka kolm last, kellest üks hukkus 1999. aastal autoõnnetuses.

1994. aastal andis Belgia kuningas Albert II Frère'ile parunitiitli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles