Sauele tulev 100-miljonine andmekeskus liitub Eleringi ülekandevõrguga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elering.
Elering. Foto: ARTUR SADOVSKI / PM/SCANPIX BALTICS

Elering sõlmis Sauele 100 miljonit eurot maksvat andmekeskust plaaniva MCF Group Estoniaga lepingu keskuse elektriga varustamiseks Eleringi Harku sõlmalajaamast.

«Tegemist on esimese Eleringi võrguga liituva andmekeskusega. Sõlmitud leping näitab Eesti konkurentsivõimelisust ja ülekandevõrgu valmisolekut pakkuda liitumise võimalust tehnoloogiliselt nõudlikele klientidele,» rääkis Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi pressiteate vahendusel.

MCF Group Estonia juhi Kert Everti sõnul on muude tehniliste parameetrite kõrval andmekeskuse jaoks oluline võrguühenduse valmimise kiirus. Kokkuleppe järgi ehitab Elering 110-kilovoldised liitumispunktid andmekeskuse ühendamiseks Harku alajaamas välja 14 kuuga.

Harku alajaama naaberkinnistule kerkiva andmekeskuse tarbimisvõimsus on esimeses etapis 12 megavatti ning pärast uue Harku-Lihula-Sindi kõrgepingeliini valmimist 18 megavatti. Klient ühendab Eleringi rajatavatesse liitumispunktidesse kaks endale kuuluvat jõutrafot. Alternatiivse toiteallikana paigaldab MCF Group Estonia andmekeskusesse diiselgeneraatorid, teatas Elering.

Elering tagab sõlmitud liitumislepinguga, et riketest põhjustatud katkestuste pikkus on kliendi jaoks alla 150 tunni ning plaaniliste katkestuste pikkus alla 64 tunni aastas.

MCF teatas sel nädalal enda andmekeskuse plaane tutvustades, et keskus ehitatakse valmis mitmes etapis. Esimese 6-megavatise võimsusega hoone ja selleks vajaliku taristu ehitamist plaanitakse alustatakse 2019. aasta esimeses pooles ning eeldatav valmimise tähtaeg on aasta lõpus. Arengukavas on ette nähtud piisavalt ruumi kompleksi laiendamiseks. Esialgne taristu võimaldab kompleksi arendada enam kui 20-megavatise koguvõimsuseni, mida on vajadusel võimalik suurendada.

Andmekeskuse projekti algatasid 2015. aastal Eesti ning Soome erainvestorid. Saue ja Harku valla piirile rajatava andmekeskuse hoonete pindala on 12 000–35 000 ruutmeetrit mahutavusega ligi 1000 seadmekappi 40 000 serveriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles