Hiina netikaubanduskuningas Jack Ma on kommunist (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jack Ma
Jack Ma Foto: ALY SONG / REUTERS/Scanpix

Hiina e-kommertsgigandi Alibaba asutaja ja juht ning Hiina rikkaim inimene, on Hiina Kommunistliku Partei liige.

Liikmelisuse avaldas eile Kommunistliku Parteikontrolli all olev päevaleht, kes avaldas tänu inimestele, kes on kõige rohkem Hiina majandust moderniseerinud. Samas ei öelnud leht, mis ajast Ma partei liige on.

Uudis tuli paljudele üllatusena, kaasa arvatud ärikonsultant Duncan Clark, kes on kirjutanud raamatu «Alibaba: maja, mille Jack Ma ehitas» (Alibaba: The House That Jack Ma Built).

«Selle üle spekuleeriti ka varem, aga mitte midagi avalikku pole teatud,» ütles Clark The Wall Street Journalile. «Ta pole sel teemal mitte kunagi rääkinud. Mul on tunne, et selle küsimuse lahtisena hoidmine teenis kõige paremini tema rahvusvahelisele ambitsioonile ja profiilile,» lisas ta.

Ma’d on peetud senini pigem Pekingiga distantsi hoidvat. Maailma majandusfoorumis Davosis ütles ta 2015. aastal, et on soovitanud oma töötajatele kuidas valitsusega suhelda: «Armasta teda, aga ära abiellu.»

Mõned analüütikud peavad Ma parteilisuse avalikustamist suhtekorralduslikku liigutust partei usaldusväärsuse parandamiseks, eriti alates sellest ajast kui on näha, et Hiina loob eeliseid riigile kuuluvatele ettevõtetele eraettevõtete, nagu Alibaba ees.

Ma ise pole oma partei liikmelist kommenteerinud, kuid Alibaba teatas, et poliitilised sidemed ettevõtte tegevust ei mõjuta.

Ma on Hiina rikkaim inimene. Bloombergi andmetel on tema vara väärtus 38,4 miljardit dollarit.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles