EKRE tahab meremeestele 0% tulumaksu

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monica ja teised Eesti lipu all olevad reisilaevad arutlusel oleva eelnõu järgi kaubalaevade maksusoodustust ei saa
Monica ja teised Eesti lipu all olevad reisilaevad arutlusel oleva eelnõu järgi kaubalaevade maksusoodustust ei saa Foto: Mihkel Maripuu / Postimees
  • Laevalipu seaduse vastu võtmine võib takerduda EL riigiabi loa saamise taha
  • Herkeli, Aru ja Kübarsepa ettepanek nõuab Eesti lipuga laevadele Eesti kapteneid
  • EKRE toetab laevajuhtide, laevaomanike ja meremeeste ametiühingu 0% TM ideed

Laevad Eesti lipu alla - seaduseelnõu esimene parandusettepanekute tähtaeg oli 21. november, laekus 3 parandusettepanekut. Lisaks esitasid oma arvamused nii huvigruppide kui eelnõu ettevalmistamisega seotud ministeeriumide esindajad.

EKRE fraktsioon esitas ettepaneku kehtestada Eesti lipu all sõitvate laevade meremeeste tulumaksuks 0%, põhjendades seda vajadusega tagada Eesti meremeeste konkurentsivõime. Sama ettepaneku on oma arvamustes teinud ka Eesti Laevajuhtide Liit, Eesti Laevaomanike Liit, Logistika ja Transpordi Assotsiatsioon, Merendusnõukogu ja Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing. 

Riigikogu liikmed Krista Aru, Andres Herkel ja Külliki Kübarsepp esitasid ettepaneku, mille kohaselt peaksid Eesti lipu all sõitvaid laevu soodustuste saamiseks juhtima Eesti residentidest kaptenid. 

Riigikogu liige Tarmo Kruusimäe lisas ettepaneku vabastada laevapere kohustuslikud täienduskoolitused käibemaksust. 

Laevade Eesti lipu alla toomise eelnõu on teisel lugemisel ja teoreetiliselt oleks võimalik võtta see vastu praeguse Riigikogu koosseisuga ehk enne valimisi. Kuna maksusoodustuste andmine eeldab Euroopa Komisjonilt riigiabi loa saamist, võib protsess venima jääda. Ühena võimalikest lahendustest on eelnõu ettevalmistajad selle takistuse vältimiseks arutanud võimalust lahutada riigiabi eeldavad ning muud seaduse punktid ning võtta eelnõu praeguse riigikogu

Sammud laevade Eesti lipu alla toomiseks on ka üks praeguse valitsuse tegevuse aluseks oleva koalitsioonileppe punkte. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles