Michali vastus Ossinovski süüdistustele: tähelepanuväärne, et SDE peatas hetkeks energeetika eelnõu (2)

Reet Pärgma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakondlane Kristen Michal.
Reformierakondlane Kristen Michal. Foto: Reformierakond

Reformierakondlane Kristen Michal vastas Jevgeni Ossinovski süüdistustele, et Eesti Energia dikteeris elektrituruseadust, öeldes, et tema hinnangul oli vaidlus küll tuline, aga survestamist polnud.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juht Jevgeni Ossinovski rääkis, et Eesti Energia dikteerib seadusandlust ja tõi konkreetse näite, kuidas riigifirma sai Taavi Rõivase teise valitsuse ajal ähvardamise teel loa Narvas puitu põletada. Valitsuskabineti arutelul osalesid tema sõnul toonane majandusminister Kristen Michal ja rahandusminister Sven Sester.

Ossinovski sõnul tõusid Eesti Energia esindajad keset arutelu püsti ja ütlesid, et otsus tuleb teha ettevõtte kasuks. «Kui täna õhtul ei anna valitsus kinnitust, et tulevikus saab puid Narvas ahju ajada, siis hommikul tulevad Eesti Energia audiitorid ning hindavad Auvere jaama 200 miljoni euro ulatuses alla, ning siis, kallid poliitikud, ei saa te enam dividende ja peate taas firma aktsiakapitali kasvatama,» kirjeldas Ossinovski. 

Reformierakondlane Kristen Michal meenutas, et elektrituruseadus oli tõesti energeetikas suurte huvide põrkumiskoht. «Majandusvaldkonnas see ju ei üllata, peaaegu tavaline tööpäev. Mis siiski oli kaunis tähelepanuväärne, et SDE poolt peatas hetkeks energeetika eelnõu Jevgeni Ossinovski, ehk sotsiaalvaldkonna minister,» rääkis Michal.

«Korduvalt tuli tema ja IRLi osapooltega pidada kompromissi otsimise läbirääkimisi, ka peaministri juures ning valitsuskabinetis vaielda. Olime edukad, tulemuse saime, puidu tarvitamine Narva jaamades ehk Eesti Energias sai lae, millest üle tuli valitsusel kontrollida selle mõju puiduturule ning, et ei tekiks moonutusi. Hundid söönud, lambad terved,» rääkis Michal.

Samuti tõdes ta, et arutelu juurde olid rahandusministeeriumi poolt kutsutud ka Eesti Energia esindajad, kuid Michali sõnul ei saa seda surveks pidada, kui kutsujaks oli nende üldkoosolek. «Erkki Raasukese nägu võis väljendada arutelu kuulates tema valulikke mõtteid, mis ilmselgelt polnud sel hetkel just sotsiaaldemokraatlikumad,» lisas ta.

Michali sõnul tegeles Ossinovski ja SDE aktiivselt energeetikaga ja nende vastaspoolel tegutses Eesti Energia, kellel olid omad huvid. «Just murega, mis saab ettevõttest, kes on riigieelarvesse iga aasta panustamas raha, mis katab olulisi kulutusi. Oleks imelik ja ootamatu, kui Eesti Energia üldkoosolek, st rahandusminister, teeks suu seinapraoks ja istuks nagu mutt valitsuses ega kaitseks oma valdkonna huve argumentidega,» ütles Michal.

Majandusvaldkonnas on tema sõnul huvide põrkumine paratamatu, kuid tähtis on tajuda, miks keegi mingit seisukohta esindab. «Puiduturu hinnamurest ja riskidest, sain aru miks ja mille pärast Jevgeni Ossinovski muretses ja astusime samme, et see risk maha võtta. Viimaste aegade kokkulangevusi Oleg Ossinovski sammudega see eelnev siiski ei põhjenda ega selgita,» lisas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles