Ossinovski: Eesti Energia on valitsuse ähvardamise teel korduvalt oma tahtmist saanud (10)

Reet Pärgma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski.
Jevgeni Ossinovski. Foto: Konstantin Sednev

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhi Jevgeni Ossinovski sõnul dikteerib Eesti Energia seadusandlust. Ta tõi konkreetse näite, kuidas riigifirma sai valitsuse ähvardamise teel loa Narvas puitu põletada. 

«Ütlesin, et Eesti Energia dikteerib selle valdkonna seadusandlust,» viitas Ossinovski paari päeva tagusele esinemisele Äripäeva korraldatud energiakonverentsil. «See väide põhineb minu kogemusel valitsuse liikmena. Ehk kõige markantsem, aga kaugeltki mitte ainus näide, on Rõivase teise valitsuse ajal toimunud valitsuskabineti arutelu elektrituruseaduse teemal,» rääkis Ossinovski.

Ta jätkas: «Majandusminister Kristen Michal tõi ettepaneku lubada puidu masspõletamist Narva ahjudes, millele SDE on aastaid tugevalt vastu seisnud. See on olnud Eesti Energia pikaajaline soov, ning nagu ikka, toetas seda ka üldkoosoleku ülesannetes toonane rahandusminister Sven Sester.»

Mis Ossinovskit üllatas, oli see, et kabinetinõupidamisele olid kutsutud Eesti Energia tollane nõukogu esimees Erkki Raasuke ja juhatuse esimees Hando Sutter. «Kui hakkas tunduma, et valitsus ei suuda selles eelnõus kokkuleppele jõuda, tõusis Eesti Energia esindaja püsti ja ütles, et valitsus peab otsustama täna ja Eesti Energia kasuks. Kui täna õhtul ei anna valitsus kinnitust, et tulevikus saab puid Narvas ahju ajada, siis hommikul tulevad Eesti Energia audiitorid ning hindavad Auvere jaama 200 miljoni euro ulatuses alla, ning siis, kallid poliitikud, ei saa te enam dividende ja peate taas firma aktsiakapitali kasvatama,» kirjeldas endine minister seda. 

Sisuliselt tähendab see Ossinovski sõnul seda, et valitsus, kelle ülesanne on tagada aus konkurents energiaturul, oli pandud riigiettevõtte poolt sundseisu.

«Pean sellist olukorda Eesti ettevõtluskeskkonnale ja demokraatiale ohtlikuks. Just seepärast tuleks Eesti Energiast eraldada, aga säilitada riigi omandusse, jaotusvõrk ning suunata kontsern tegelema oma põhiülesande ehk põlevkivi väärindamisega,» lõpetas Ossinovski.

Sellest, kuidas Eesti Energia suurtehing ehk Nelja Energia omandamine viis Jevgeni Ossinovski turmtule alla, loe lähemalt siit.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles