Türkmenistan võib jätta Venemaa ja Euroopa gaasita

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina tööline Türkmenistani ja rahvavabariigi vahelise gaasitoru juures.
Hiina tööline Türkmenistani ja rahvavabariigi vahelise gaasitoru juures. Foto: SCANPIX

Energianäljase Hiina ja Türkmenistani vahel sõlmitud gaasileping võib vähendada rahvavabariigi huvi Vene gaasi vastu ning jätta Euroopa Türkmenistani gaasita.

Vene päevalehe Kommersant teatel võib Hiina maailma ühelt gaasirikkamalt riigilt aastaks 2014-2015 saada 65 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Türkmenistan soovib gaasivoogusid Hiinasse suurendada järgmisest aastast, soovides tuleval aastal eksportida rahvavabariigile 40 miljardi kuupmeetrit aastas. Praegu on vastav näitaja 17 miljardit kuupmeetrit.

Seejuures väldib Türkmenistan Hiinale gaasi eksportides Venemaad, kuna 2009. aastal avati Hiina ja Türkmenistani vahel gaasijuhe, mis kulgeb läbi Kasahstani ja Usbekistani Venemaa territooriumi läbimata. Kuni 2009. aasta kevadeni tarnis Türkmenistan aga kogu oma gaasi Venemaa kaudu laia maailma.

Kommersandi teatel on Kesk-Aasia riik esitanud Aasia gaasiturul Venemaale väljakutse. Väljaandega rääkinud allikate kinnitusel soovib Venemaa müüa Hiinale gaasi sama hinnaga, mida maksavad Euroopa tarbijad ehk 400 dollarit tuhande kuupmeetri kohta. See on sundinud Hiinat otsima soodsamaid võimalusi.

Väidetavalt on Türkmenistan teinud rahvavabariigile märksa parema pakkumise, soovides tuhande kuupmeetri eest 250 dollarit. Vastutasuks on kommunistlik suurriik lubanud investeerida Türkmenistanis asuva maailma suuruselt teise, Lõuna-Iolotani gaasimaardla arengusse. Seni on Hiina gaasimaardlasse investeerinud neli miljardit dollarit.

Samas võib Türkmenistani ja Hiina koostöö anda hoobi Euroopale, mille plaanitav Trans-Kaspia gaasiühendus peaks vähendama euroliidu sõltuvust Vene maagaasist. Samas pole Euroopa selles küsimuses väga kindlat seisukohta võtnud.

«Peking ei taha, et Türkmenistan ehitaks gaasitoru Euroopa Liitu ning saaks Euroopa turult gaasi eest erinevat hinda, tõstes seda Hiina jaoks,» põhjendas anonüümseks jääda soovinud Hiina diplomaat, kelle sõnul on Hiina seetõttu suurendanud gaasiimporti Türkmenistanist. «Peking teeb oma parima kindlustamaks, et Trans-Kaspia gaasitoru projekt ei areneks,» lisas allikas.

Nabucco projekti järgi soovitakse 2014. aastaks ehitada Türgi ja Austria vahele 3300-kilomeetri pikkune gaasijuhe, mis tooks Kaspia merest, Lähis-Idast ja Kesk-Aasiast Lääne-Euroopasse aastas kümneid miljardeid kuupmeetreid maagaasi.

Analüütikud on varem arvanud, et Venemaa võib Türkmenistanile ja Aserbaidžaanile avaldada survet, et Nabucco projekt põhja lasta, sest Venemaa gaasimonopol Gazprom kavandab Kaukaasia piirkonda South Streami nimelist gaasitoru, mis võimaldaks juhtida gaasitransiidi mööda Ukrainast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles