Kaja Kallase süüdistus: Jüri Ratas räägib sotsiaalmaksu laest, et kõigile meeldida (19)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna juht Kaja Kallas.
Reformierakonna juht Kaja Kallas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Reformierakonna juhi Kaja Kallase hinnangul räägib Keskerakonna liider Jüri Ratas sotsiaalmaksu lae kehtestamisest vaid selleks, et kõigile meeldida, tööjõumakse tuleb aga Kallase hinnangul igatahes langetada.

«Sellest käigust ma arvan seda, et Jüri Ratas tahab kõigile meeldida – lubada paremale ja vasakule kõike. Kui nad on koguaeg selle vastu olnud, siis peaks küsima, et kust see meelemuutus on tulnud,» ütles Kallas BNS-ile kommentaariks Keskerakonna esimehe kolmapäevasele avaldusele, et Ratas suhtub sotsiaalmaksulae kehtestamisesse toetavalt. Varasemalt on sotsiaalmaksule lae seadmine olnud Reformierakonna programmis.

Kallase sõnul on erakond seda arutanud ja vaadanud ka seda, mis Lätis on toimunud. «Sotsiaalmaksulage ei saa tõsta väga kõrgele, sest siis see aitab väga väheseid. Kui tõsta väga madalale, on suur mõju riigieelarvele,» märkis Reformierakonna esimees.

Ta rõhutas, et töötamisega seotud maksud võiks siiski olla väiksemad, seda nii väiksema kui ka suure sissetulekuga inimestele. «Meie jaoks on oluline tugev keskklass, kui see [lagi] jääb sinna vahele, kellele tugineb kogu toimiva riigi majandus, siis peaks arvestama eelkõige seda, mitte kõige kõrgemaid palku,» ütles Kallas.

Ratas puudutas maksupoliitikat kolmapäevasel pressikonverentsil, kus äsja Reformierakonnast lahkunud ettevõtjad Andrei Korobeinik ja Imre Sooäär teatasid, et kandideerivad järgmisel aastal toimuvatel riigikogu valimistel Keskerakonna nimekirjas. Keskerakonna esimees rääkis, et Keskerakond poleks võib-olla neli aastat tagasi sotsiaalmaksu lae kehtestamisest rääkinud, ent aeg läheb edasi.

Ratase sõnul on poliitika muutunud palju liikuvamaks. «Oleme istunud ja arutanud neid teemasid, mida Imre ja Andrei täna välja tõid, ning seda, kuidas muuta ettevõtluskeskonda atraktiivsemaks ja viia Eestit edasi. Ka mulle on piinlik, et anname ka täna välja halle passe, samuti sümpatiseerib mulle mõte sotsiaalmaksu laest,» ütles Ratas.

Varasemalt on sotsiaalmaksu lae kehtestamine olnud muuhulgas osa Reformierakonna programmist, kus seda ellu ei viidud. Ettepaneku eest on pikalt seisnud IT-firma Helmes omaniku Jaan Pillesaare juhitud teenusmajanduse koda. Koja hinnangul vähendaks see Eesti ettevõtete kõrget tööjõumaksude koormust ning meelitaks Eestisse kõrge lisandväärtusega töökohti.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles