Läti alkoreisid läksid massidesse (18)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoralli sai hoogu juurde.
Alkoralli sai hoogu juurde. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui veel mõne aasta eest käisid üksikud Eesti elanikud ekstra Lätist alkoholi ostmas, siis mullu alkoreisil käijate arv mitmekordistus. Kaupmehed vastasid sellele hindu tõstes.

«Tahtsime parimat, aga lükkasime inimesed üle piiri, kus müüakse alkoholi sisuliselt salaalkoholi hinnaga,» tõdes konjunktuuriinstituudi juht Marje Josing. Nii suur alkoholi piirikaubanduse kasv ei tulnud talle üllatusena, sest seda võis ennustada Soome kogemuse pealt. «See ei löönud ju nagu välk sisse, me juba aastaid kirjutasime, et [aktsiisitõus] võib selleni viia, aga oldi mingis eitamisfaasis,» rääkis Josing. Ta meenutas, et sai isegi pahaseid pöördumisi. «Et kuidas ma julgen öelda, et inimesed hakkavad sõitma Lätti. Aga mina ju sotsioloogina näen, et sellest saab tavapärane käitumine ja seda ei tee ainult lumpen.» Läti alkoralli ei mõjuta enam mitte ainult Eesti poekette, vaid alkoholituru viimase ülevaate järgi on ka salaalkoholi müüjad sunnitud hindu alandama.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles