4 väikest Eesti firmat, mida saab osta iga investor

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SportID vahendatavad spordiklubid Tallinna kesklinnas.
SportID vahendatavad spordiklubid Tallinna kesklinnas. Foto: SportID/Google Maps/kuvatõmmis

Kui suuremaid Eesti ettevõtteid tasub juba üle 20 aasta otsida Tallinna börsilt, siis väiksematesse, alles alustavatesse või kasvavatesse firmadesse on investeerida raskem.

Mõne firma puhul on see siiski võimalik: Eesti turul tegutseb kaks suuremat tegijat, Funderbeam ja Fundwise, mis võimaldavad ühisrahastuse kaudu ettevõtetesse investeerida.

Funderbeamis saab seejuures ka soetatud osalustega järelturul kaubelda – tõsi, arvestada tuleb, et likviidsus on turul pea olematu.

Heidamegi pilgu peale neljale väiksemale ettevõttele, millesse saab investeerida kas raha kaasamise voorus või tagantjärele teistelt investoritelt osalusi ostes.

Kasemahlatootja BirchLagoon

Fundwise'is plaanib raha kaasata kasemahlast nn trendijooke valmistav BirchLagoon, mis on pärit Elva vallast Hellenurme külast. Mahla kogub firma juba 2015. aasta suvest ning valmistab sellest mitut kasemahlajooki – valikust leiab nii ilma lisanditeta kui ka näiteks kanepi- ja ingverimaitselise joogi.

BirchLagooni rahakaasamiskampaania pole veel alanud, nii et firma plaanide ja finantsseisu kohta veel eriti infot pole. Kui Fundwise'i kodulehte uskuda, peaks kampaania siiski varsti avatama.

Teada on ka see, et BirchLagoon soovib kaasata 19 000 kuni 120 000 eurot ning pakkumisel on kuni 19,35 protsenti ettevõttest. Minimaalne investeering on 200 eurot.

Eelmisel aastal oli Rain Komlevi juhitud ning ka talle kuuluva BirchLagooni müügitulu 2000 eurot ning puhaskasum 1463 eurot.

Autolevi

Inimeselt-inimesele autorenti pakkuv idufirma Autolevi kaasab praegu raha Funderbeamis. Kampaaniast ning firma suurtest sihtidest ja uute turgude plaanidest saab täpsemalt lugeda siit.

Praegu 50 protsendi ulatuses Tauri Kärsonile ning võrdselt 25 protsendi ulatuses Simo Sulevile ja Robert Sarvele kuuluv Autolevi tahab Funderbeamis kaasata 75 000 kuni 225 000 eurot, mille eest investorid saavad vastu 11,11 kuni 27,27 protsendi suuruse osaluse.

Esmaspäevase seisuga on võimalikud investorid Autolevisse investeerimiseks teinud huviavaldusi 152 000 euro eest. Huviavaldusi saab esitada kuni detsembri alguseni.

SportID

Sportimisklubisid ja -võimalusi koondav ning firmadele sporditoetuse haldamist korraldav idufirma on Funderbeami kaudu raha kaasanud kahel korral – esimest korda 2016. aasta kevadsuvel, teist korda mullu samal ajal.

Esimesest kampaaniast kaasas firma kokku 160 709 eurot, mis andis firmasse Funderbeami kaudu raha paigutajatele firmast 6,32 protsenti. Teises kampaanias saadi kokku 153 455 eurot, mis andis ühisrahastajatele ettevõttes kokku 4,54 protsendi suuruse osaluse.

Marti Soosaare ja Kunnar Karu juhitud SportID Internationali on paigutanud raha näiteks ka Startup Wise Guys ning Start-Up Chile. Suurim üksikosalus, pisut üle kolmandiku, on firma asutaja Soosaare käes.

Kui alguses maksis eelmise kampaania üks pisiosalust tähistav "münt" 1 euro ning teise kampaania oma 1,33 eurot, siis praeguseks on esimese hind Funderbeami järelturul kasvanud 1,20 euroni. Teise oma aga langenud 1,30 eurole.

Siidrikoda

End Eesti pikima ajalooga siidritootjaks nimetav Siidrikoda, mis alustas õunapuude istutamisega 2006. aastal ning hakkas tooteid arendama 2011. aastal, on kaasanud raha nii Fundwise'i kui ka Funderbeami kaudu.

Fundwise'ist kaasas firma 2015. aasta sügisel 93 200 eurot ning see oli üks esimesi projekte, mis ühisrahastusportaalis üldse pakkumisele tuli. Toona seadis firma ise eesmärgiks kaasata 60 000 kuni 99 800 eurot, nii et saadud summa jäi plaanitu ülemisse äärde.

Kaks ja pool aastat hiljem kaasas Siidrikoda sel suvel Funderbeami kaudu 953 043 eurot, mille vastu said ühisrahastajad 28,09 protsenti. Neid osalusi märkivate müntidega saab ka järelturul kaubelda.

Funderbeamist raha koguma läks käsitöösiidri tootja seepärast, et firma mahud on kasvanud praeguse tootmisvõimsuse jaoks liiga suureks. Seetõttu soovis firma laiendada tootmist ning hoogustada eksporti. Projekti jaoks sai firma ka 940 000 euro ulatuses Euroopa Liidu toetusi.

Suvise kampaania jooksul sai iga investor enda osaluse kinnitamiseks hulga münte, mille väärtus oli toona 1 euro. Praeguseks on hind pisut ülespoole nihkunud: viimane tehing Siidrikoja müntidega tehti Funderbeami turul 1,03 euro tasemel, madalaim müügihind praegu on aga 1,04 eurot.

Siidrikoda juhib Sulev Nõmmann, kellele kuulub firmast ka 56,02 protsenti. Mullu oli firma käive 106 880 eurot ning puhaskasum pea 39 600 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles