Postimehe pensionifondide analüüs: kes on edukad ja kes kaotasid reaalselt investorite vara? (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luminori pensionifondide juht Olli Enqvist. Luminor on koos LHVga kõigi nelja investeerimisstrateegia eesotsas.
Luminori pensionifondide juht Olli Enqvist. Luminor on koos LHVga kõigi nelja investeerimisstrateegia eesotsas. Foto: Joakim Klementi

Viimased kaks kuud kemplevad kaks pensionifondide valitsejat, LHV ja Luminor, selle üle, kumb on parim. Luminori pensionifondidel täitus kümme aastat, millega kaasnes see, et kord on LHV ühe progressiivse pensionifondi kümne aasta tootlus kõige suurem, siis jälle Luminori omal. Mõlema fondi, LHV pensionfondi L ja Luminori pensionifondi A kümne aasta tootlus on kuue protsendi ringis, mis on üsna hea tulemus.

Siiski on pensionifondide maine väga halb. Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) pensionifondide regulaarselt ilmuvad raportid on aastaid näidanud, et meie pensionifondid on organisatsiooni kuuluvate, aga ka raporti tarbeks uuritud organisatsiooniväliste riikide omadest ühed kehvemad. Raporti tulemuste tõttu on mitmed poliitikud ja rühmad tõstatanud küsimuse, kas teist sammast üldse on vaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles