Suured pangad valmistuvad Iraani küberrünnakuteks (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväe küberstaap.
USA sõjaväe küberstaap. Foto: US ARMY / REUTERS

USA kehtestatud uued majandussanktsioonid Iraanile on toonud islamiriigis kaasa pahameeletormi, millega võivad peatselt kaasneda ka küberrünnakute lained.

2011. ja 2013. aasta vahel korraldasid Iraani sidemetega häkkerid suuremate USA pankade vastu mitu laiaulatuslikku teenusetõkestamise (DoS) rünnakut, mille kägus suudeti finantsteenuste tööd tugevalt häirida. Toona oli tegu ajaloo suurimate küberrünnakutega. Kartes uusi sarnaseid rünnakuid on mitmed suuremad USA pangad viinud oma küberkaitse meeskonnad kõrgendatud valmisolekusse. Nimelt kardavad pangad kättemaksu sanktsioonide eest.

Lisaks erasektorile valmistub rünnakuteks ka USA sõjaväe küberstaap, milles töötavad spetsialistid ei pea Iraani kübervõimekust küll nii arenenuks, kui mõnedel teistel riikidel (näiteks Hiina, Venemaa ja Põhja-Korea), aga samas teevad Iraani häkkerid nende sõnul puudujäägi tasa agressiivsuse ja jultumusega. Ühtlasi ei ole välistatud, et Iraan on oma võimekust pärast 2013. aastat kõvasti parandanud.

President Donald Trumpi administratsioon taaskehtestas sellel nädalal Iraani sanktsioonid, mille president Obama tõstis 2015. aastal osana ühisest tuumaleppest. Sanktsioonid puudutavad enam kui 700 kaubaartiklit ning enam kui 50 Iraani finantsasutust, kellel muutub äri tegemine märksa raskemaks. Iraan on lubanud USA sanktsioone eirata.

USA sõjavägi sai selle aasta septembris Trumpi administratsiooni poolt laialdasemad volitused küberrünnakutele vastamiseks omapoolsete vasturünnakutega. Iraani sugemetega küberrünnakute lained võivad nüüd kaasa tuua tugeva Ühendriikide poolse reaktsiooni, mis võib viia kaks riiki mõnede ekspertide hinnangul sõja äärele.

Allikas: CNN

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles