Belgia ja Colombia on vihases friikartulisõjas (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Friikartulid tekitavad kahe riigi vahel tüli.
Friikartulid tekitavad kahe riigi vahel tüli. Foto: PHILIPPE HUGUEN / AFP

End friikartulite leiutajaks nimetav Belgia taotles reedel Euroopa Liidu abi, et võidelda imporditollidega, mille Colombia Belgia friikartulitele kehtestas.

Colombia süüdistab Belgia, Hollandi ja Saksamaa põllumehi Colombia turu üleujutamises odavate friikartulitega, kahjustades seeläbi raskustes kohalikke tootjaid.

Belgia firmad seda aga eitavad ja reedel teatas riigi välisminister Didier Reynders, et palub Euroopa Komisjonil asjaga pöörduda Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO).

«Mul on olnud palju kohtumisi meie Colombia sõpradega, aga seni pole sellel mingit reaalset mõju olnud,» rääkis välisminister. «Me palume Komisjonil oma tööd teha ja minna WTO-sse ja alustada konsultatsioone.»

Novembrist kehtestas Colombia dumpinguvastase tollimaksu külmutatud friikartulitele Belgiast, Saksamaalt ja Hollandist.

Belgia kartulitöötlemistööstus on viimastel aastatel jõudsalt kasvanud. Kui 1990. aastal oli sektori toodanguks 500 000 tonni, siis möödunud aastaks oli riigi kartulitootjate ühingu Belgapom andmeil see kasvanud juba 4,6 miljoni tonnini. Enam kui 90 protsenti sellest toodangust on mõeldud ekspordiks, ja sellest kolmandik väljaspoole Euroopa Liitu.

Kuigi kartulid ise on pärit Lõuna-Ameerikast, kanti möödunud aastal Belgia friikartulid UNESCO kultuuripärandite nimistusse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles