IMRF tunnustas Eesti vabatahtlike merepäästjate tegevust

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabatahtlik merepäästja Kaido Kabral ja Norra merepäästeseltsi RS(+) uus merepäästepaat Horn Stayer Noatuni õppekeskuses Hortenis, Norras
Vabatahtlik merepäästja Kaido Kabral ja Norra merepäästeseltsi RS(+) uus merepäästepaat Horn Stayer Noatuni õppekeskuses Hortenis, Norras Foto: Tanel Matsi
  • Eesti merepääste on 20 aastaga teinud läbi suure arengu
  • Eestis on üle 500 vabatahtliku merepäästja

Rahvusvaheline merepäästeföderatsioon IMRF tunnustas Norras Hortenis toimunud aastakonverentsil Eesti vabatahtlike merepäästjate tegevust merepäästevõrgustiku üles ehitamisel.

Norras Horteni poolsaarel Noatuni õppekeskuses toimunud rahvusvahelise merepäästeföderatsiooni IMRF (International Maritime Rescue Federation) iga-aastasel Euroopa regionaalsel merepäästekonverentsil tunnustati Eesti saavutusi merepäästesüsteemi üles ehitamisel. 

Eesti Vabatahtliku Mere- ja Järvepääste juhatuse liige Tanel Matsi tegi konverentsil ettekande Eesti merepääste ajaloost ja hetkeseisust. Matsi ütles, et impulsi tänapäevase Eesti merepäästesüsteemi loomiseks andis MS Estonia katastroof, misjärel 1995. aastal moodustati ühendatud merevalvekeskus (JRCC Tallinn). Järgnenud ligi 25 aasta jooksul on Eesti riiklike ja vabatahtlike päästeorganisatsioonide koostöös välja arendatud tänapäevane merepäästevõrgustik, mis on võrdväärseks partneriks nii lähinaabrite kui kaugemate riikide merepäästjatele.

Heaks näiteks Eesti merepäästjate kaasamisest rahvusvahelisse koostöösse tõi Matsi osalemise IMRF poolt korraldatavas merepäästjate vahetusõppeprogrammis Crew Exchange, milles Eesti on osalenud kokku 5 aastal, viimased 2 aastat ka vahetusliikmete meeskondi vastu võtva riigina. 

Rebecca Jeffries ja Tanel Matsi IMRF Euroopa regionaalsel merepäästekonverentsil Hortenis
Rebecca Jeffries ja Tanel Matsi IMRF Euroopa regionaalsel merepäästekonverentsil Hortenis Foto: Kaido Kabral

IMRF juhatuse liige Rebecca Jeffries ütles, et tal on hea meel näha Eesti merepäästjaid rahvusvahelise merepäästeorganisatsiooni liikmeskonna hulgas. Ta väljendas tunnustust, et taasiseseisvunud Eestis on suudetud vabatahtliku merepääste traditsioonid suhteliselt lühikese ajaga taastada ning liituda rahvusvahelise merepäästekogukonnaga.

Eestist osalesid merepäästekonverentsil Eesti Vabatahtliku Mere- ja Järvepääste, Päästeliidu ning Politsei- ja Piirivalveameti Merevalvekeskuse delegatsioonid. 

Eesti vabatahtlikud merepäästjad osalesid Norras ka merepäästeseltsi RS(+) uue päästealuse Horn Stayer öisel navigatsiooniharjutusel ning külastasid Skjebergkilensi ja Skjaerhaldeni päästejaamu.  

Autor J.M.Ots on ka ise vabatahtlik merepäästja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles