Läti alkoralli tõi kaasa ootamatu tulemuse (11)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti piirilt Eestisse toodavad alkolaadungid sundisid salaalkoholi müüjaid hindu muutma.
Läti piirilt Eestisse toodavad alkolaadungid sundisid salaalkoholi müüjaid hindu muutma. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Kui seni on Läti alkoholiralliga seoses peamiselt räägitud sellest, kui palju on vähenenud napsu müük Eesti poodides, siis ootamatu mõju on sellel olnud ka salaalkoholi müügile.

«Alkoholi müük on oluliselt langenud ja võiks ju öelda, et nüüd ka ostetakse vähem, aga tegelikult see nii ei ole,» rääkis konjunktuuri instituudi juht Marje Josing täna alkoholikonverentsil. Värsked andmed näitavad, et alkoholi käiakse nüüd aina enam ostmas piiri tagant. Kui 2016. aastal sõitis vaid seitse protsenti inimestest ekstra Lätti alkoholi ostma, siis aastaga on üle piiri poodlejate arv pea kolmekordistunud. Läti õlleralli pole mõjutanud ainult Eesti poode, vaid ka salaalkoholi müüjad on sunnitud seetõttu oma hinnad üle vaatama.

«Salaturg on ennast korrigeerinud Läti hinna järgi ja viinahinnad on alla tulnud,» rääkis Josing. Josingu sõnul soovis riik  hinnatõusu abil mõjutada tarbimist. «Aga tulemuseks on, et ostjad liikusid Lätti,» tõdes Josing. Tänu sellele muutus paljude jaoks alkohol aktsiisitõusust hoolimata odavamaks. Ta on veendunud, et senise aktsiisipoliitikaga on raske edasi minna, sest ostujõu järgi hinnates on Eesti alkoholi hinnad juba euroliidu kõrgeimad. «Me juba oleme Euroopa Liidu rekordiomanikud ja kuskil tulevad piirid vastu ning aktsiise tõstes suuname tarbijad teistesse ostukohtadesse,» sõnas Josing.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles