Riigikohus ulatas 2500 maksuvõlglasele abikäe (2)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liikme Lasse Lehise sõnul on enamik võlgu lootusetud, mis nüüd «ootamatult» tuleb maha kanda.
Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liikme Lasse Lehise sõnul on enamik võlgu lootusetud, mis nüüd «ootamatult» tuleb maha kanda. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Kui varem võis riik inimeselt maksuvõlga sisse nõuda ükskõik kui kaua, siis riigikohtu otsus pani sellele piiri: maksuvõlg aegub riigi ees viie aastaga. Maksuamet peab korstnasse kirjutama 9,5 miljonit eurot nõudeid, mis edastati kohtutäituritele enne 2013. aastat.

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liikme Lasse Lehise sõnul seisneb muudatus selles, et kui maksuamet annab maksuvõla täitmiseks kohtutäiturile, siis täitemenetlusele järgneva aasta 1. jaanuarist algab viieaastane aegumistähtaeg. Kui kohtutäitur pole viienda aasta lõpuks suutnud võlga sisse nõuda, siis see võlg kustub.

«Muude nõuete puhul, kus täidetakse kohtuotsust – näiteks võlg pangale, sideoperaatorile jne –, on see tähtaeg kümme aastat, aga loogika on sama,» rääkis Lehis. Varasem praktika oli maksuvõlgade puhul selline, et uus viieaastane aegumistähtaeg ei alanud täitemenetluse alustamisest, vaid täitemenetluse lõpetamisest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles