Ülikonservatiivne Jaapan avab uksed võõrtöölistele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe
Jaapani peaminister Shinzo Abe Foto: Toshiyuki Matsumoto / AP/Scanpix

Jaapani valitsus kiitis reedel heaks seaduseelnõu, mis lubab kroonilise tööjõupuuduse leevendamiseks tuua sisse rohkem välisriikide töölisi.

Eelnõule, mis läheb nüüd edasi parlamenti, on saanud osaks rünnakud nii opositsioonilt kui peaminister Shinzo Abe oma parteilt. Ettevõtjad aga rõhutavad, et seda on hädasti vaja.

Seadus lubaks viieaastase viisaga Jaapanisse välisriikide kodanikud, kel on amet ja oskused valdkondades, kus on tööjõupuudus eriti tõsine. Perekonda viisa kaasa võtta ei luba.

Kõrgema kvalifikatsiooniga võõrtöölised, kes suudavad ära teha ka jaapani keele eksami, saavad viisa, mida on võimalik pikendada ja millele võib pikema aja jooksul järgneda alaline elamisluba. Nad võivad ka perekonna kaasa võtta.

Abe on kinnitanud, et uus politiika ei tähenda taganemist Jaapani rangest immigratsioonipoliitikast.

Jaapan võtab vastu aninult need võõrtöölised, «kel on spetsiifilised oskused ja kes saavad kohe tööle asuda, et leevendada tõsist tööjõupuudust ja ainult sektorites, kus me neid tõesti vajame», rõhutas Abe neljapäeval parlamendis.

Eelnõule seni osaks saanud kriitika põhjal võib karta, et seda ei suudeta enne aasta lõppu vastu võtta, nagu valitsus loodab. Seda on vaja, et hakata aprillist viisasid andma.

Tõstatatud on küsimused, kas võõrtööjõu sissevool lööb palgad alla, kuidas rakendada võõrtööliste puhul Jaapani sotsiaalkaitsesüsteemi ja tuntud muret sisserännanud tööjõu ekspluateerimise pärast.

Enim tööjõudu vajavad sektorid on põllumajandus, ehitus, turism ja majutus ning õendus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles