Riik kulutab 100 000 eurot, et uurida äkiliste aktsiisitõusude tegelikku mõju (8)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoralli Valka piiripunktis Alko1000 kaupluses.
Alkoralli Valka piiripunktis Alko1000 kaupluses. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Rahandusministeerium tellis konsultatsioonifirmalt PricewaterhouseCoopers pea 100 000 euro eest uuringu, mille eesmärgiks on analüüsida viimaste aastate karmi aktsiisipoliitika riske, võimalusi ja laiemalt mõjusid majanduskeskkonnale.

Rahandusministeerium teatas, et analüüs annab põhjaliku ülevaate viimaste aastate alkoholi- ja kütuseaktsiisi tõstmise majanduslikust mõjust. Lisaks sellele võimaldab analüüs hinnata tulevaste aktsiisipoliitiliste valikute majanduslikku mõju ning annab uuringu tulemustel põhinevad poliitikasoovitused.

Ministeeriumi sõnul on aktsiisikaupade soetamist ja tarbimist eriti piirikaubanduse tingimustes raske üheselt mõõta, kuna andmeallikaid ning huvigruppe on mitmeid. «Aktsiisipoliitika on tugeva avaliku tähelepanu all, avalikus inforuumis liigub palju informatsiooni. Seetõttu on vajalik sõltumatu analüüs, mis annab toimuvale objektiivse hinnangu,» teatas ministeerium.

Kuigi olemasolevad andmed ja analüüs võimaldavad ministeeriumi sõnul saada põhjaliku ülevaate sellest, mis on aktsiisipoliitika muudatuste järel toimunud maksude laekumises, ja näitavad teatava usaldusväärsusega ka seda, kuidas on muutunud tarbijakäitumine, siis aktsiisipoliitika mõju ettevõtetele ja majandust laiemalt puudutavaid uuringuid pole seni läbi viidud.

«Samuti puuduvad objektiivsed hinnangud aktsiisipoliitika ja tekkinud piirikaubanduse mõju kohta praegu ja tulevikus Eesti ettevõtete majandustulemustele ja Eesti majanduse konkurentsivõimele, tööhõivele ning regionaalarengule, ja täpne sektorispetsiifiline hinnang majanduslikule mõjule,» kirjutas ministeerium.

Analüüsi koostamise hinnaks kujunes riigihanke tulemusel 81 900 eurot, millele lisandub käibemaks. Lisaks hanke võitnud PricewaterhouseCoopers Advisorsile esitasid oma pakkumised Tartu Ülikool koos Civitta Eesti ASiga ja KPMG Baltics koos Eesti Konjunktuuriinstituudiga.

Uuringute kulust pool kaetakse Euroopa Regionaalarengu Fondist rahastatava valdkondliku teadus- ja arendustegevuse tugevdamise ehk riigi teadus- ja arendustegevuse toetamise (RITA) programmi tegevuse «Teadmispõhise poliitika kujundamine» raames. Programmi tegevust vahendab Eesti Teadusagentuur.

Analüüs valmib märtsi alguseks.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles