Kohtus lüüa saanud Kovalenko peab valeväited avalikult ümber lükkama

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anastassia Kovalenko. PHOTO: Mihkel Maripuu
Anastassia Kovalenko. PHOTO: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu

Esimeses kohtuastmes õigeks mõistetud Anastassia Kovalenko sai ringkonnakohtus lüüa ning peab magistritöös ja Äripäeva väljaannetes esitatud valeväited ümber lükkama.  

Eesti tööstuskontsern BLRT Grupp kaebas mullu novembris Kovalenko kohtusse, leides, et viimane on ettevõtte kohta valetanud ja väärinfot levitanud. Anastassia, kes on BLRT väikeomaniku Valeri Kovalenko tütar, kirjutas magistritöö teemal «Vähemusaktsionäride investorkaitse parandamise võimalused Eestis», kus ta käsitles BLRTga seotud probleeme. Samal teemal andis ta intervjuu ka Äripäeva venekeelses raadiosaates «Delovõje ljudi».

Nimelt ütles Kovalenko meediakanalites ja magistritöös, et BLRT 2012. aasta majandusaasta aruanne oleks justkui ebakorrektne ja kehtetu. See tööstusfirmale ei meeldinud. 

Kui tänavu kevadel otsustas Harju maakohus, et jätab BLRT hagi rahuldamata ja kohtukulud jäävad ettevõtte kanda, siis Tallinna ringkonnakohus otsustas hagi osaliselt siiski rahuldada. See tähendab, et Kovalenko peab magistritöös ja raadiosaates esitatud väited ümber lükkama ja tunnistama, et ta on eksinud. 

Peab tunnistama eksimust

Näiteks otsustas ringkonnahus, et Kovalenko peab ühe kuu jooksul avaldama magistritöö veebiversiooni juures järgmise teate: «Mina, A. K. , olen avaldanud magistritöös «Vähemusaktsionäride investorkaitse parandamise võimalused Eestis» BLRT Grupp Aktsiaseltsi kohta järgmise ebaõige väite: «otsustati järgneval ehk 2012. aastal näidata majandusaasta aruandes mittekorrektseid andmeid, mis viitasid, justkui oleks BLRT kahjumis. Võimalik, et BLRT moonutas oma 2012. aasta majandustulemusi seoses 2012. aasta lõpul alanud kohtuvaidlusega». See väide on vale.»

Lisaks tuleb Kovalenkol üles astuda raadiosaates «Delovõje ljudi», kus ta peab selgelt arusaadaval kujul ütlema: «Mina, A. K. , olen avaldanud 27. septembril 2017 eetris olnud saates «Delovõje ljudi» BLRT Grupp Aktsiaseltsi kohta järgmised ebaõiged väited: «näidati äkitselt, et majandusaasta aruandes, et ettevõte on kahjumis, kuigi tegelikult kanti laen lihtsalt tütarettevõttele, siis kanti see maha. Kuigi sa ei saa kanda tütarettevõttele antud laenu maha, sest see on ikkagi sinu ettevõte. Ja sellised vead olid ka imelikul kombel audiitori poolt heaks kiidetud. Ja muidugi tagantjärgi tuli Riigikohtult otsus, et sellised majandusaasta aruanded on kehtetud». Need väited on valed.»

Peale selle tuleb Anastassia Kovalenkol ümber lükata valeväited ka Äripäeva veebis ja paberlehes.

Kovalenko: BLRT maksku dividendi

Kovalenko ise rõõmustas täna meediale läkitatud teates, et ringkonnakohus jättis enamiku BLRT kaebustest siiski rahuldamata. Kohtu poolt valeväideteks peetud sõnade kohta ütles ta, et «seda, kuidas minu väiteid võib tõlgendada või tavakuulaja nendest aru saab, saab lõpmatuseni vaielda, eriti veel, kui need on kontekstist välja rebitud».

Ta oli rahul, et vaidluses suurfirma versus üksikisik ei õnnestunud BLRTl ja tema advokaatide armeel oma tahtmist lõpuni läbi suruda. «Samal ajal, kui BLRT kulutab aktsionäride raha magistritöö üle vaidlemise peale, ootavad väikeaktsionärid siiamaani, millal nad oma kauaoodatud dividendid kätte saavad. Tegelikult selline käitumine näitab meie ärikultuuri. Just sellisele väikeaktsionäride jõuetule positsioonile keskendusin ma ka oma magistritöös ning Äripäevale antud intervjuudes,» kommenteeris ta.

Kohtuotsust saab vaidlustada riigikohtus 30 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles