Tööandjad: maailmas on tunda möödunud majanduskrahhiga sarnaseid tendentse (4)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandjate keskliidu juht Toomas Tamsar.
Tööandjate keskliidu juht Toomas Tamsar. Foto: Tairo Lutter

Tööandjate keskliidu kvartaalses hinnangus Eesti majandusele tuuakse välja, et majandus naudib kiiret sõitu 80 km/h, kuid mitte kõik sõiduki osad ei ole ühtemoodi tehniliselt korras, kõik sõidukid ei ole ühtemoodi kiired, üldine mure on kütuse lõppemine ja ohtlikud teed.

Majandusspidomeetri näit tõusis 2018 kolmandas kvartalis 80 km/h. Eelmise kvartaliga võrreldes edendas kiiruse kasvu enim ehitusettevõtete hinnang ehitustellimustele ning teadus- ja arendusinvesteeringutele, samuti kaubandusettevõtete hinnang müügimahule ja uute töötajate palkamise plaanidele. Paranes ka ehitus- ja teenindussektori ettevõtete hinnang valitsuse tegevusele, teatas tööandjate keskliit.

Suurimaks piduriks on endiselt ettevõtjate üldine madal hinnang valitsuse majanduspoliitikale. 43 protsenti vastanutest pidas valitsuse otsuste mõju majandusele negatiivseks ja vaid kaks protsenti positiivseks. Ilma hinnanguta valitsuse majanduspoliitikale olnuks kiirus 86 km/h.

«Maailmas on tunda tendentse, mis viitavad sarnastele mustritele, nagu kümne aasta taguse majanduskrahhi eel. Kiirus on justkui hea, aga teine jalg on piduripedaalil ja maastik, kus sõidame, on konarlik ja ohte täis. Ettevõtjate hulgas on rahulolematust tunda, kuigi üldiselt läheb meil ju hästi. Aga seda mitte enda tegevuse, vaid üldise tõusu tõttu maailmas. Suurimad murekohad on inimeste puudus ja vähene investeerimine,» ütles liidu juht Toomas Tamsar.

Tööandjate majandusspidomeetriga mõõdab Eesti Tööandjate Keskliit ettevõtjate hinnangut majanduse olukorrale ja rahulolu valitsuse tegevusega ettevõtluskeskkonna parandamiseks. Spidomeeter ilmub iga kvartali teisel kuul ja koosneb ettevõtjate hinnangust möödunud kvartalile ning järgmise kuue kuu prognoosist. Tööandjate majandusspidomeeter põhineb ligi tuhande ettevõtja vastusele. Küsitlust teeb Eesti Konjunktuuriinstituut.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles