Aasia börsid liiguvad kümne aasta kehvima kuu suunas

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Globaalne börsilangus algas eile New Yorgi börsilt. Tabloo näitab Dow Jonesi tööstuskeskmise.
Globaalne börsilangus algas eile New Yorgi börsilt. Tabloo näitab Dow Jonesi tööstuskeskmise. Foto: Bryan R. Smith / AFP/Scanpix

Aasia aktsiaturud jätkasid hommikul langust pärast eilset USA aktsiaturgude dramaatilist müügilainet, kus peamiselt tehnoloogiasektorit peegeldav Nasdaqi koondindeks tegi seitsme aasta suurima languse.

USA börsid kukkusid eile järsult, mis pühkis ära kogu selle aasta varasema tõusu.

«Oktoobri alguse kukkumises oli terve rida põhjusi, kuid kõik ütlesid, et see on OK, sest USA ettevõtete majandustulemused lükkavad need taas üles,» ütles Financial Timesile varahalduskompanii JPMorgan Asset Management globaalsete turgude strateeg Kerry Craig. «Kuid need ei olnud aga nii tugevad, kui oodati,» lisas ta.

Investorid hülgasid tehnoloogiasektori aktsiaid, mis on viimastel aastatel olnud aktsiaralli peamiseks mootoriks. Nasdaqi koondindeks kukkus 4,4 protsenti 7108,4 punktini, mis oli seitsme aasta suurim langus, indeksi oktoobrikuine langus tüürib suurimale kukkumisele alates kümnenditagusest finantskriisist.

«See on superinetu ja kes teab, millal see läbi saab,» ütles investeerimisfirma Sender Company and Partners Adam Sender.

Aasia turgudele lisas aktsenti Hiina majanduskasvu aeglustumine. Reedel teatas Hiina, et kolmanda kvartali majanduskasv oli 6,5 protsenti, mis jäi ootustele alla.

Lõuna-Korea võimud olid sunnitud eile välja kuulutama meetmed majanduskasvu kiirendamist.

«Peame hoidma silmi peal terves regioonis,» ütles Hollandi suurpanga ING Aasia ja Vaikse ookeani regiooni peaökonomisti Rob Carnell.

Lõuna-Korea börsiindeks Kospi on langenud oktoobrikuus 12,6 protsenti, Jaapani börsiindeks Topix 11 protsenti, mis tähendab, et need indeksid on liikumas suurima languse suunas alates 2008. aasta oktoobrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles