Läti peab Krajbanka hoiuste tagamiseks välja käima 350 miljonit

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki ja Latvijas Krajbanka sularahaautomaadid Riias.
Swedbanki ja Latvijas Krajbanka sularahaautomaadid Riias. Foto: SCANPIX

Finants- ja kapitaliturgude komisjoni esimees Irena Krumane ütles eile õhtul teleintervjuus, et Latvijas Krajbanka hoiuste tagamiseks tuleb tõenäoliselt välja käia umbes 350 miljonit latti.

Riik on taganud 70 000 latti ehk 100 000 eurot ühe hoiustaja kohta, kirjutab Leta. Krumane tunnistas, et see summa tuleb ka Krajbanka hoiustajatele välja maksta, kuna panga olukord ei ole lähedalgi rahuldavale tasemele ning tõenäoliselt ei õnnestu panka ka päästa.

Tema sõnul sõltub palju ka sellest, mida otsustab Leedu valitsus teha oma Snoras pangaga, mis on Krajbanka suuromanik.

Raha makstakse hoiustajatele välja Deposiidi Garantiifondist, mis koosneb pankadelt kogutud rahast. Praegu on seal aga vaid 149 miljonit latti, ülejäänu tuleb laenata riigikassalt. Pärast Krajbanka varade mahamüümist tasutakse laen riigikassale.

Krumane täpsustas, et inimesed, kel on pangas rohkem kui 100 000 eurot, näiteks maestro Raimonds Pauls, kel oli kontol umbes miljon eurot, ei saa tõenäoliselt kogu raha tagasi. Väike võimalus selleks on siis, kui riigil õnnestub panga varad väga edukalt maha müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles