Kohvi hind võib taas tõusma hakata

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv.
Kohv. Foto: SCANPIX

Kohvi hind, mis oktoobris langes üheksa kuu madalaimale tasemele, võib hakata taas tõusma, sest laoseis kahaneb juba neljandat aastat järjest.

Alates 2009. aasta lõpust on Arabica kohvi hind kerkinud 74 protsenti, jäädes 24 toormetest maha vaid hõbedale, mis on kallinenud 96 protsenti kirjutab Bloomberg. Selle aasta keskmine hind on 2,57 dollarit nael, mis on kõigi aegade kõrgeim keskmine. Eelmine keskmise hinnarekord, 2,39 dollarit nael, oli 1977. aastal.

Kontinentidevahelise toorainebörsi (ICE) andmetel on laoseis kahanenud eelmise aasta detsembriga võrreldes 16 protsenti. Tegemist on laovarude neljanda kahanemisaastaga järjest.

Analüütikute hinnangul võib kohvi hind kerkida järgmise aasta märtsiks 14 protsenti 2,71 dollarini nael. Eile langes Arabica kohvi hind New Yorgis 0,08 protsenti 2,368 dollarini nael.

Alates oktoobri lõpust on kohvi hind kerkinud juba 7,8 protsenti, sest kahe aastakümne suurimad vihmasajud on hävitanud Kesk-Ameerika kohviistandusi. Kolumbia, mis maailma suuruselt kolmas kohvitootja teatas oktoobris, et nende tootmine kahanes 19 protsenti, kohvieksport on langenud ka Brasiiliast. Brasiilia on maailma suurim kohvitootja.

Rahvusvaheline kohviorganisatsioon (ICO) ennustab, et Arabica kohvi saak kahaneb sel aastal 3,7 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles