Kallas: minu tänaval on mees, kes ei maksa vallale ühtegi maksu (59)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas.
Siim Kallas. Foto: Eero Vabamägi

Aastaid nii Eestis kui ka Brüsselis tähtsatel ametikohtadel olnud Viimsi vallavanem Siim Kallase sõnul tuleks Eestis kehtestada kinnisvaramaks, mis laekuks kohalikule omavalitsusele.

«Et Eestis kinnisvaramaksu ei maksta, ei ole õiglane. Minu enda tänaval on mees, kes päris kindlasti ei maksa vallale üldse mitte midagi. Aga kui see kinnisvara oleks tal maksustatud, siis sellest ei pääseks ta kuskile,» ütles Kallas intervjuus Postimehele. Kogenud poliitik on kinnisvaramaksu ideed toetanud ka varem. «Tänasel päeval on kinnisvaramaksu debati taaselustamine vajalik,» on ta öelnud.

Kallase sõnul tuleks ka laiemalt kohalike omavalitsuste rahastamise poliitika üle vaadata ja seda ajakohastada. Ta tõi enda juhitud Viimsi valla põhjal näite, et neil puuduvad tööstusettevõtete meelitamisel «soojad tunded», kuna vald ei teeni selle pealt ühtegi maksu.

«Tselluloosivabriku jama on suuresti tingitud sellest, et omavalitsusel pole ühest ettevõttest mingit kasu: miks ta peaks seda endale sinna lubama? Et saaks dividendidest või majandustegevusest mingi osa, seda ju ei ole,» rääkis Kallas.

Seetõttu peaks kohalik omavalitsus endale saama ka osa dividendide pealt makstavast tulumaksust, leidis Kallas. «Ettevõtja maksab endale miinimumpalka, millest meie saame sotsiaalmaksu, aga põhiosa tuludest võtab ta dividendidena, millest ei saa omavalitsus midagi,» sõnas poliitik.

Kallas arutas ka õiglase maksusüsteemi üle. «Mis on õiglane maksukoormus, see on hoopis suur küsimus. Keegi ei ole maksude vastu, keegi pole selle vastu, et suurema sissetulekuga inimesed maksavad rohkem makse, aga nad ju maksavadki rohkem. Maksukoormus jaotub ühtlaselt ja õiglaselt,» on ta kindel.

Kui kinnisvaramaksu peab Kallas õiglaseks, siis ettevõtete tulumaksu mitte.

Täispikka intervjuud Kallasega saad lugeda siit.

Kommentaarid (59)
Copy
Tagasi üles