Riigikogu kaotas hasartmängumaksu nõukogu (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bingo Loto.
Bingo Loto. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Riigikogu kiitis kolmapäeval heaks hasartmängumaksu seaduse ja Eesti Kultuurkapitali seaduse muutmise seaduse eelnõuga, millega kaotatakse järgmise aasta algusest hasartmängumaksu nõukogu.

Eelnõu poolt hääletas 53 saadikut, vastu oli 25 ja kolm jäid erapooletuks. 

Valitsuse algatatud  eelnõuga muudetakse riigieelarvesse laekuva hasartmängumaksu jaotumist Eesti Kultuurkapitali ja ministeeriumide valitsemisalade vahel. Muudatuse eesmärk on riigieelarve vahendite läbipaistvam ja eesmärgipärasem jagamine.

Kuna hasartmängumaksu planeeritava tulu kasutamist toetusteks planeerivad ministeeriumid, ei toimu toetuste jagamist enam hasartmängumaksu nõukogu kaudu ja see kaotatakse. Eelnõu järgi ei ole enam seaduses kirjas Eesti Punase Risti rahastamist vaid Eesti Punase Risti rahastamine jätkub edaspidi sotsiaalministeeriumi eelarve kaudu.

Reformierakond kritiseeris seadusemuudatust, kuna erakonna hinnangul seda, kuidas rahade jagamine edaspidi käima hakkab, pole seaduses täpsustatud. 

«Novembris on 2019. aasta suurprojektide esitamise tähtaeg, sajad taotlejad esitavad oma aastaprojektid ehk sisuliselt 2019. aasta eelarve nõukogule, mida jaanuarist enam ei ole. Millise kindluse see küll meie MTÜ-dele annab,» küsis Reformierakonna fraktsiooni liige ja Eesti Koolispordi Liidu President Lauri Luik. 

«Hasartmängumaksu nõukogu kaotati põhjusel, et muuta riigieelarve raha jagamist niiöelda läbipaistvamaks ja eesmärgipärasemaks. Kultuurivaldkonnas hakkavat raha jaotama Rahvakultuuri Keskus, spordivaldkonnas pidavat see toimuma koostöös Eesti Olümpiakomiteega. Samuti pidavat raha jagama sotsiaalministeerium ning haridus- ja teadusministeerium. Kes nendes MTÜ-des ja ministeeriumites hakkab aga täpsemalt rahade jagamise üle otsustama? Seda me seadusest ega seletuskirjast välja lugeda ei saa,» tõstatas Luik murekoha. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles