Eestlastele tuntud ärimees tõmbas Nordea rahapesuskandaali (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Browder.
Bill Browder. Foto: Vallo Kruuser

Venemaa lähimineviku üks suuremaid investoreid, tuline Kremli kriitik ja Briti ärimees Bill Browder tõmbas rahapesuskandaali ka Nordea panga.

Browder, kes lükkas käima Danske panga rahapesujuhtumite kriminaalasja, esitas eile Rootsi ja Norra uurimisasutusele Põhjamaade suurima panga Nordea vastu kuriteoteate. 29-leheküljelises avalduses seisab, et läbi 365 konto voolas 175 miljonit eurot rahapesukahtlusega raha, kirjutab Financial Times. 

Rootsi majanduskuritegude amet kinnitas samuti, et nad on saanud Hermitage’lt avalduse, kus kahtlustatakse Nordead pettuses, võltsimises ja rahapesus. Ameti kinnitusel hakkavad nad avaldust nüüd uurima.

Nordea pank ütles väljaandele, et nad on kaebuse esitamise faktiga kursis. Samas ei soovinud nad kaebuse sisu üksikasjalikult kommenteerida, öeldes vaid, et klientide taustauuring on nende igapäevane töö ja kui nad märkavad midagi kahtlast, annavad nad sellest uurimisasutustele teada.  

Pärast uudise avalikuks tulekut on Põhjamaade suurima panga Nordea aktsia langenud juba 3 protsenti.

Bill Browder sai Eesti inimestele tuntuks tänavu suvel, mil ta lükkas käima kriminaaluurimise Danske Eesti panga rahapesu asjus. Browder väitis avalduses, et 26 siinset Danske panga töötajat eesotsas toonase juhi Aivar Rehega lõid võimaluse ulatuslikuks rahapesuks ja varjasid seda.

Danske Bank avaldas septembris raporti, kust selgus, et panga Eesti filiaali mitteresidentidest kliendid liigutasid üle 200 miljardi euro, millest suur osa võis olla kahtlase taustaga. Kahtlaste tegevustega seoses on Danske Eesti politseile üles andnud kaheksa endist töötajat ning ametivõimudele on teatatud kokku 42 kahtlase tegevusega seotud ekstöötajast.

Kes on Bill Browder?

Hermitage Capital Management investeerimisfondi üks asutajaid Bill Browder on vangistuses surnud Vene juristi Sergei Magnitski endine tööandja. Ta oli üks suuremaid välismaa investoreid Venemaal kuni 2005. aastani, kui tal keelati riiki siseneda.

Nüüd juhib ta kampaaniat korruptsiooni paljastamiseks ja Venemaa ametnike karistamiseks, keda ta süüdistab Magnitski surmas 2009. aastal.

Browder teeb lobitööd, et lääneriikide valitsused võtaks vastu ja laiendaks Magnitski seadust, mille järgi kehtestatakse sanktsioonid Vene ametnikele. Browder rõhutab, et lääneriigid peaksid uurima, mis on saanud pärast Nõukogude Liidu lagunemist Venemaalt välja viidud rahast.

«Kui võtate vahele Vene oligarhid, võtate vahele Putini raha. Siis saate talle teha mati. USA on sellega alustanud,» on Browder öelnud.

Moskva Tveri kohus on Browderile tagaselja mõistnud üheksa-aastase vanglakaristuse pankroti korraldamise ja 3,3 miljardi rubla ulatuses maksudest kõrvale hiilimise eest. Browder peab süüdistusi alusetuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles