Merkel: aruteluks eurovõlakirjade üle ei ole õige aeg

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: SCANPIX

Eurovõlakirjad ei paku võlakriisile pikaajalist lahendust ja praegu on liiga vara nende üle arutada, ütles Saksa kantsler Angela Merkel teisipäeval, kui Euroopa Komisjon valmistub esitama võlakirjade kohta ettepanekuid.

«Kui me peame seda teemat arutama, siis oleks selleks sobivam aeg kriisi lõppedes, mitte praegu, keset kriisi, nagu pakuksid need vastust,» ütles Merkel Berliinis ärikonverentsil. «Pikemas perspektiivis ei ole eurovõlakirjad lahendus.»

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso kaitses esmaspäeval euroala ühiste võlakirjade plaani, mis tema sõnul oleksid mõttekad, kui blokk saavutab suurema fiskaaldistsipliini.
«Usume, et teatud lõimumise ja distsipliini tasemel oleksid Euroopa stabiilsusvõlakirjad mõttekad,» ütles Barroso. «Komisjonil pole üksnes õigus, vaid ka kohustus oma seisukohad teatavaks teha.»

Barroso sõnul on «stabiilsusvõlakirjad» vajalikud, kuna Euroopa valitsused «ei pea endale võetud kohustustest kinni.»

Komisjon peaks kolmapäeval välja pakkuma kolm varianti, millest üks asendaks liikmesmaade võlakirjad ühtsete võlakirjadega, kus kõik euroala 17 liiget tagaksid üksteise tagasimakseid. Teise ettepaneku kohaselt asendaksid ühtsed võlakirjad vaid osa liikmesmaade võlakirju, neid tagataks samamoodi ühiselt. Kolmanda variandi kohaselt kehtestataks ühistele võlakirjadele ranged liitumistingimused ning eelarvega patustajad jäetaks kõrvale. Erinevalt kahest esimesest variandist ei tagataks kolmanda puhul ühiselt kõiki tagasimakseid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles