Üha sügavamasse rahvastikukriisi langev Jaapan tõstab toime tulekuks käibemaksu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samurai riietuses Jaapani jalgpallifänn Shibuyas, Tokyos.
Samurai riietuses Jaapani jalgpallifänn Shibuyas, Tokyos. Foto: ISSEI KATO / REUTERS

Jaapani peaminister Shinzo Abe teatab esmaspäeval käibemaksu tõstmisest 2019. aastal osana jõupingutustest, mille eesmärk on toime tulla riigi tohutu võlakoormaga, teatas meedia pühapäeval

Analüütikute sõnul on käibemaksu tõstmine kaheksalt protsendilt kümnele hädavajalik, et rahastada üha kasvavaid sotsiaalkindlustuse kulusid kiiresti vananevas ühiskonnas.

Jiji Pressi ja Yomiuri Shimbuni andmetel teeb Abe käibemaksu tõstmise otsuse teatavaks esmaspäeval valitsuse istungil.

Käibemaksu tõstmine oli esialgse plaani kohaselt kavas juba 2015. aasta oktoobris, kuid seda lükati kaks korda edasi seoses kartustega, et see võib mõjuda halvasti haprale majandusele.

Viimati tõsteti käibemaksu 2014. aasta aprillis ning tookord väideti, et see tõukas Jaapani lühiajalisse majanduslangusesse.

Seekord on Abe veendunud, et käibemaksu tõstmisega ühel ajal rakendatavad uued valitsuse subsiidiumid aitavad vältida järsku langust tarbijate kulutustes.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde hoiatas varem sel kuul, et väljakutsed, millega Jaapan silmitsi seisab, ainult kasvavad, kuna elanikkond vananeb ja väheneb.

Usalduse kaotamine Tokyo võimesse maksta oma laene võib tõsta kiiresti intressimäärasid ja suurendada pankroti ohtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles