Coopi juht: kõrge alkoaktsiis on lähiajaloo üks suurim majanduskuritegu (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimees Jaanus Vihand on pidanud liiga kõrgete alkoholiaktsiiside tõttu sulgema mitmeid Coopi väiksemaid maakauplusi.
Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimees Jaanus Vihand on pidanud liiga kõrgete alkoholiaktsiiside tõttu sulgema mitmeid Coopi väiksemaid maakauplusi. Foto: Raul Mee

Praegune valitsus tõenäoliselt alkoholiaktsiisi majandust pärssivat taset allapoole ei too, mis on Coopi juhatuse esimehe Jaanus Vihandi hinnangul kuritegelik.

Eile selgus Maksumaksjate Liidu poolt tellitud ja KPMG poolt läbi viidud uuringust, et Läti piirikaubandust on võimalik edukalt tagasi pöörata, ja veelgi enam, teenida selle pealt 100 miljonit eurot täiendavat maksutulu.

Vihand ütles seepeale ERRis, et tõenäoliselt see valitsus aktsiisitõusu tagasi ei pööra. «Kui vaatame, mida selle raha eest Eestis ära teha saaks, mis me lätlastele kingime. See, mis on toimunud, on Eesti taasiseseisvusmise järgne üks suurimaid majanduskuritegusid,» lisas ta.

Vihand märkis, et aktsiiside ja käibemaksulaekumiste kõrval unustatakse tihti ära see, kui paljud Eesti ettevõtted on oma tuludes kaotanud. Eelneva kahe ja järgneva kahe aasta käibekaoks hindas ta umbes 500-600 miljonit eurot.

«Me räägime umbes 100 miljonist marginaalist, mille oleks saanud investeerida töötajate väljaõppesse, palkadesse, teinud muid investeeringuid. Selle pealt saanuks omakorda riigile makse juurde tuua. See kõik on nüüd olemata,» selgitas jaeketi juht.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles