Riina Sikkut loob uue riigifirma (8)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riina Sikkut.
Riina Sikkut. Foto: Eero Vabamägi

Tervise- ja tööminister Riina Sikkut läheb neljapäeval valitsusse heakskiitu saama uue, andmemajandusega tegeleva riigifirma sünnile, kirjutas ERR.

Uus riigifirma hakkab esialgse plaani järgi kandma nime Digital Innovation Estonia ehk DigInEst. Valitsuse heakskiidu saamise korral investeerib riik sellesse 1,5 miljonit eurot, edaspidi aga peaks ettevõte end ise ära majandama ja tulu teenima.

Projekti vedav sotsiaalministeeriumi nõunik Andrus Treier ütleb Postimehele, et praegu on tegevus alles huviliste poolte ärakuulamise ja kaardistamise faasis. Sisuliselt on tema sõnul tegemist projektijuhtimisorganisatsiooniga, mis partnerid kokku viib. „Me ei saaks ju teha asja, mis osapooltele ei sobi,“ möönab ta eelläbirääkimisi.

Üks on tema sõnul kindel: loodav riigiettevõte vajab kolme olulist kompetentsi. Üks on üldjuhtimise vaade, eri osapooltega läbirääkimine, valdkonna sisuline korraldamine; teiseks on tarvis biotehnoloogiaalast teadmist; kolmas vajalik pädevus on digiteadmine ehk andmebaaside arhitekti kogemus. Treieri sõnul asub loodavas riigiettevõttes tööle viis kuni seitse inimest.

Sellise riigifirma idee sündis ajal, mida sotsiaalministeeriumi asekantsler oli Ain Aaviksoo, praegune Viveo Healthi nimelise ettevõtte omanik, kes kirjeldas 1. aprilli Postimehes üsna täpselt sedasama ettevõtet, mida sotsiaalministeerium nüüd loob. Aaviksoo lahkus sotsiaalministeeriumi asekantsleri kohalt selle aasta alguses, olles ametis olnud kolm aastat. Tema asemel kinnitati sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsleriks Kalle Killar.

Treieri sõnul pole Aaviksool praegu teemaga rohkem tegemist kui info edasiandmine ministeeriumile ning temaga kirjeldatud ettevõtte juhtimise asjus läbirääkimise peetud ei ole. „Pigem usun, et tal on teised huvitavad väljakutsed,“ sõnab Treier.

Ain Aaviksoo ise ütleb, et tal pole kindlasti plaani loodavasse ettevõttesse tööle minna. Küll aga möönis ta, et suhtleb siiamaani ettevõtmisest huvitatud osapooltega ning on oma tasuta abi pakkunud neile kõigile. Küll aga ei välista ta, et tema ettevõttel Viveo Health võib kunagi loodavad riigifirmaga koostöö tekkida. „Elan sellele ettevõtmisele kaasa ja kui keegi on nõu küsinud, siis olen seda tasuta andnud,“ lausub ta. Ennast kõnealuse riigifirma juhina ta ette ei kujuta, sest on ametis Viveo Healthi kindlustusteenuse arendamisega.

Ministeeriumi e-teenuste ja innovatsiooni asekantsleri Kalle Killari sõnul on Digital Innovation Estonia AS-i ülesandeks fookustada ja koordineerida riiklike osapoolte tegevust andmeanalüüsiga seotud koostööprojektides.

«Äriühingu üks eesmärke on loomulikult olla isetasuv, kuid antud juhul pole sugugi vähem tähtis, et tänu keskselt juhitud tegevusele tekib Eestis selgem ülevaade, millised andmed riigil on ning milleks ja kuidas on neid võimalik turvaliselt, inimeste privaatsust tagades kasutada,» ütles asekantsler.

Killar rõhutas, et  riik ei hakka müüma andmeid, vaid võimalust isikustamata andmeid riigi kontrollitud tingimustes analüüsida. «See tähendab, et neist koostööprojektidest sünnib uusi teadmisi ja teenuseid ning Eesti inimeste andmed on seejuures kaitstud,» märkis ta.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles