Kodumaised väikepangad tahavad riigilt maksusoodustust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV Panga juhatuse esimees Erki Kilu.
LHV Panga juhatuse esimees Erki Kilu. Foto: Andres Haabu/Äripäev

Eesti Pangaliit tahab pankade avansilise tulumaksu korda muuta selliselt, et Eesti kapitalil põhinevad väikepangad saaksid teenida aastas 5 miljonit eurot kasumit, millelt ei peaks maksma avansilist tulumaksu.

Pangaliidu juhatuse esimees ja LHV Panga juhatuse esimees Erki Kilu ütles pangaliidu lähiaastate strateegia esitlusel, et pankade avansiline tulumaksu korraldus, kus dividende mittemaksvad pangad peavad maksma tulumaksu, koormab noori ja kasvavaid panku, samas kui toetab küpseid pankasid.

«Pankade avansiline tulumaks halvendab pankade konkurentsiolukorda, pärssides eelkõige kiiresti arenevate ja kohalikul kapitalil põhinevate pankade võimet kasvada ning finantseerida majandust,» ütles Kilu. Tema sõnul on liit on teinud ettepaneku kehtestada tulumaksuseaduse muudatusega maksustamise baasiks olevast kvartali kogukasumist täiendav mahaarvamine pankadele summas kuni 1,25 miljonit eurot kvartalis ehk aastas 5 miljonit eurot.

Tunamullu kehtestati pankadele uus tulumaksukord, millega kohustati neid alates sellest aastast tasuma eelmises kvartalis teenitud kasumilt 14 protsenti avansilist tulumaksu. 14-protsendiline tulumaksumäär kehtib pankadele vaid sellisel juhul, kui nad on eelnevatel aastatel teinud regulaarselt dividendide väljamakseid.

Eesti Pangaliit on 12 Eestis tegutsevat panka esindav organisatsioon, mis kuulub ka Euroopa Pangandusföderatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles