Uus katse: pangaliit plaanib ühtset sularahaautomaatide süsteemi (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaautomaadid.
Pangaautomaadid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pangaliit on alustanud kommertspankadega läbirääkimisi ühise pangaautomaatide võrgu loomiseks.

«Varem on sellest üks kord väga põhjalikult räägitud, aga siis ei jõutud konkreetse tegevuseni. Sel korral jõuame õnneks ühise kokkuleppeni, kuidas see tehniliselt teostada,» selgitas täna ajakirjanikele Eesti Pangaliidu juhatuse esimees Erki Kilu.

Kilu sõnul ei ole pankade põhifunktsioon automaatide haldamine ning nende ühine haldamine vähendaks korraga kulusid ja võimaldaks automaate lahti hoida piirkondades, kus ühel pangal üksi selleks mõtet ei oleks.

Eelmine kord pidasid pangad kõnelusi ühtse pangandussüsteemi loomiseks selle kümnendi alguses. Toona jäi asi toppama sellepärast, et ühtse süsteemiga polnud nõus liituma Swedbank ja ilma suurima turuosaga pangata polnud süsteemi loomisel lihtsalt mõtet.

Ka Eesti Pank ei olnud toona ühtse sularahaautomaatide võrgu loomisest vaimustatud.

«Ühtse pangaautomaatide võrguga kaob kommertspankadel võimalus teistest pankadest kvaliteetse teenusega eristuda. Lisaks sellele hajub ühtse võrgu puhul iga panga vastutus, mistõttu väheneb klientide ja avalikkuse võimalus pankade otsuseid mõjutada. Turutingimustel toimiva ühtse sularahaautomaatide võrgu korral võib muutuda veelgi olulisemaks kuluefektiivsus, mistõttu pole väga põhjust oodata, et sularahateenuse kättesaadavus hajaasustusega piirkondades paraneks,» kirjutas Eesti Panga president Ardo Hansson Läänemaa omavalitsusjuhtidele 2014. aastal.

Erki Kilu sõnul on nüüdseks olukord mõnevõrra muutunud. Sularaha osatähtsus inimeste arveldustes on järjest kahanemas, lisaks tuleb järjest uusi maksevõimalusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles