Veterinaar- ja toiduamet (VTA) teatas möödunud nädalal, et Valgamaa kanakasvatusettevõtte Sanlind OÜ kahest farmist pärinevad munad võivad olla nakatunud salmonella bakteriga. Nüüd ütles amet, et ilmselt on mürgised juba ettevõtte kõigist farmidest tulnud munad.
VTA avastas Eestist uued salmonellakahtlusega munad
Uus võimalik saastumine puudutab OÜ Sanlind turustatavaid mune, mille parim enne kuupäev jääb vahemikku 26. oktoober kuni 2. november. Need munad on märgistatud tootekoodiga 3EE16711.
Kaubandusvõrgust on võimalikud saastunud munad kõrvaldatud. Pärast kahest farmist salmonella diagnoosimist võeti ettevõtte kõikidest farmidest täiendavad proovid.
Täiendavast proovist selgus, et kõik Sanlind munakanade farmid on saastunud salmonella bakteriga. Kohe rakendati ettevõttele täiendavad kitsendused ning keelati kõikide lindude ja munade liikumine ettevõttest välja.
Juhul kui tarbija on ostnud nimetatud mune, siis tuleks neid enne söömist korralikult kuumtöödelda. Salmonella bakter hävib kuumutamisel 70 kraadi juures. Muna tuleb keeta vähemalt 10 minutit, suuri ja hiidmune kauem. Praadimisel tuleb muna korralikult küpsetada mõlemalt poolelt.