Päeviku peitmise uus tase: lapsed piiravad vanemate ligipääsu eKooli

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilane.
Õpilane. Foto: Egert Kamenik / Postimees

Kui tavaliselt piiravad vanemad laste internetitoiminguid, siis Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul on lapsed nüüd ise asunud hoopis vanemaid üle kavaldama. Nutikamad lapsed piiravad kodus ligipääsu veebilehtedele, mida nad ei taha, et vanemad loeksid – näiteks ligipääsu eKoolile.

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul on laste ja vanemate vahel omamoodi spioonimängud alati toimunud, aga koolipäevikust märkusega lehe väljatõmbamisest on minevik saanud.

«Lapsed on IT-asjades tihti palju osavamad ja oskavad teha toiminguid, mida me ettegi ei kujuta. Näiteks eKool peaks olema elektrooniline ja võltsimiskindel koolipäevik, aga kui sinna ligipääs kinni keerata, siis ei saagi vanemad enam lapse tegemistele ligi,» sõnas Seliov, lisades, et internetis levib sellisteks trikkideks palju lihtsaid õpetusi ning lapsed on agarad YouTube’i õpetusvideote tarbijad.

Levinud trikk on klienditeenindusdirektori sõnul ka see, et laps luiskab vanemale telefonis, kuidas ta on sõbra juures. Selle tõestuseks ühendab laps kaks eraldi mobiilikõnet ning vanemale jääbki telefonis mulje, nagu oleksid sõbrad koos ja samas ruumis.

«Kui vanemad üritavad mõnda rakendust liigse mängimise või aja kulutamise pärast lapse seadmes blokkida, on internetis vastumeetmed ka sellisteks juhtudeks,» rääkis Seliov. Tema sõnul saab programme ja äppe seadmetest kustutada võrdlemisi hõlpsasti ning nutiseadme eri funktsioone osatakse väga hästi ära kasutada.

Siiski on Seliovi sõnul programme, mida võiks rakendada, et hiljem näha, millistel lehtedel laps on käinud või kui kaua veebis aega viitnud. Näiteks Webtime Tracker (tasuta), mis pakub Chrome’i veebibrauseri kasutajatele head ülevaadet, kui palju aega ja millistel internetilehekülgedel veedetakse. Samuti abistavad Moment (iOS, tasuta), mille abil on võimalik jälgida ka näiteks laste mobiilikasutust ning seada iseendale kasutusaja piiranguid või Quality Time (Android, tasuta), mis annab lihtsa ülevaate, kaua inimene telefoniga kokku ning iga äpiga aega veedab. Quality Time’iga saab lisada alarmi, mis hoiatab, kui veedad liiga palju aega nutiseadmega. Samuti saab panna kasutuspiirangu, näiteks saab ekraanile panna igapäevase kasutusaja lugeja.

Üks võimas äpp lapsevanemale on Seliovi sõnul ka Kasperski Safe Kids, mis on nii arvutis kasutatav kui saadaval Androidile ja iOSile. Selle abil saab jälgida lapse seadmekasutust – kõnedest, sõnumitest ja veebiotsingutest kuni tema asukohani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles