Kreeklased seljatasid varamaksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kreeklased andsid vastu näppe rahandusministeeriumile ja selle vastuolulisele varamaksule: nimelt ei lase nad riiklikul energiakompaniil (PPC) lülitada välja maksu eiravate majapidamiste elektrit.

Ametiühing nimega Genop-Deh haaras nädalavahetusel oma kontrolli alla energiaettevõtte kliendiosakonna, riputades ühtlasi hoone külge loosungi: «Pandagu või vangi, meie vaeseid elektrita ei jäta.»

Üks PPC ametnik ütles eile, et plaanid lülitada välja maksu mittemaksvate majapidamiste elekter – varamaksu summad lisanduvad elektriarvetele – on «pandud rahandusministeeriumi palvel ootele».

Genop-Deh on sirgunud kodanikuliikumise «Mina ei maksa» võimsaks toetajaks ja eestkõnelejaks. Nimetatud liikumine julgustab kasinuse-vastaseid kodanikke vältima maantelõivude tasumist ning sõitma «jänest» ühistranspordis.

Ametiühingu president Nikos Fotopoulos ütles: «Me jätkame oma kampaaniat ebaõigluse vastu, olgu see siis varamaks või püüd erastada energiasektorit.»

Valitsus plaanis kasseerida varamaksu näol neljandas kvartalis sisse 1,7-2 miljardit eurot. Ühe maksukogujate ametiühingu esindaja sõnutsi oli see eesmärk määratud nurjumisele juba enne «elektrikute mässu».

«Ega sealt üle 1 miljardi euro ei tule, kui arvestada, et kogumine on keerukas ja eluasemete pindala arvutamisel on tehtud palju vigu,» ütles ta.

Genop-Deh kavatseb ühtlasi pidada maha 48-tunnise streigi energiaministeeriumi plaani vastu müüa maha vähemalt kaks pruunsöe baasil töötavat elektrijaama ning ühe uue kaevanduse – lähtuvalt Euroopa Liidu nõudmisest avada Kreeka energiasektor konkurentsile.

Ametiühing kinnitas, et streik algab niipea, kui valitsus astub selle sammu, mis «ei soodusta kasulikke investeeringuid, ei tooda lisaväärtust ega paku midagi ühiskonnale».

Valitsus lubas vastutasuks EL-IMFi abipaketile teha lõpu PPC monopolile pruunsöe-elektri tootmisel ning müüa firma strateegilisele investorile.

Kreeka suured pruunsöevarud katavad ligikaudu 50 protsenti PPC tootmisvajadustest.

Energia- ja keskkonnaminister George Papaconstantinou ütles läinud nädalal, et Kreeka on jõudmas Euroopa Komisjoniga kokkuleppele kuni 40 protsendi pruunsöeturu avamise osas erainvestoritele.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles