Taliga ja Kriis survestavad valitsust töötusmaksega

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingujuht Harri Taliga.
Ametiühingujuht Harri Taliga. Foto: Raigo Pajula

Töötukassa nõukogu avaldab valitsusele survet: kui Stenbocki maja ei tee järeleandmisi reservide ülevõtmise asjus, nõuavad nad senisest väiksemaid töötuskindlustusmakseid.

Nii ministeeriumide kantslerid kui ka sotsiaalministeerium püüdsid eile pingsalt lahendust leida ootamatult tekkinud sundseisule – 1. detsembriks tuleb valitsusel seadustada tuleva aasta töötuskindlustusmakse suurus.

Seda saab teha vaid töötukassa nõukogu ettepanekul, viimane tahab aga maksemäära langetada 4,2 protsendilt kolmele protsendile. Valitsus seda ei soovi.

Pole saladus, et töötukassa reservid aitavad valitsussektori tasakaalu paremana näidata. Nii ametiühingujuht Harri Taliga kui ka tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis tunnistasid eile, et on vastu töötukassa reservide liitmisele riigikassaga ning avaldavad valitsusele survet just töötuskindlustusmakse määraga.

«Kui valitsus kardab kasvavat tööpuudust, siis on arusaamatu töötukassa konsolideerimine,» ütles Kriis. «Töötukassa kasutamine riigi muude kulude katmiseks on lubamatu, kui nähakse suuri riske, siis tegutsetakse risti vastupidi.»

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles, et tema arvates on liiga vara töötuskindlustusmaksu alandada. Valitsus on lubanud seda teha 2013. aastal, kuid pole öelnud, millisel määral. Kuu aega tagasi jagunesid töötukassa nõukogus hääled 4:2. Maksemäära vähendamisele olid vastu Pevkur ja rahandusministeeriumi kantsler Veiko Tali, seda pooldasid ametiühingute ja tööandjate esindajad.

Valitsus arutab töötuskindlustusmakse määra ettepanekut neljapäeval. Kuigi ametlikult on otsus veel lahtine, on selge, et valitsus maksemäära vähendamisega ei nõustu.

Töötukassa nõukogu esimees Taliga kutsus tulevaks esmaspäevaks kokku nõukogu koosoleku, sest kui valitsus pakutu tagasi lükkab, siis tuleb küsimust uuesti arutada. Eelolevatel päevadel püüab valitsus tõenäoliselt töötukassa nõukogu liikmeid ümber veenda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles