Pensionifondid suunatakse rohkem raha teenima (1)

Harry Tuul
, BNS-i ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
II samba maht on kümne aastaga enam kui viiekordistunud.
II samba maht on kümne aastaga enam kui viiekordistunud. Foto: Postimees

Rahandusministeerium saatis kooskõlastusringile II pensionisamba muudatused, mis suunaks fondivalitsejaid tulevastele pensionäridele rohkem raha teenima. Selleks vähendatakse valitsemistasusid ja pannakse aktiivsemate fondide tasud sõltuma fondi tulemusest. Teisisõnu: fondidel tekib võimalus teenida edukustasu.

Fondide keskmine valitsemistasu väheneb valitsemistasu piirmäära vähendamise tulemusel 2019. aastal 0,96 protsendilt 0,62 protsendile. Tasude langus jätkub ka edaspidi, sõltudes pensionifondide mahtude kasvust.

«Ma usun, et investeerimispiirangute leevendamine ning võlakirjadesse investeerimise sunni äravõtmine tuleb õigel ajal, arvestades võlakirjade kõrgeid hindasid ja madalaid tootlusi ning võimaldab fondidel edaspidi teenida pensionikogujatele ka kõrgemat tootlust,» rääkis rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna peaspetsialist Tõnu Lillelaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles