Uus Põhja-Ameerika kaubanduslepe sai teoks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump ja Kanada peaminister Justin Trudeau said viimaks leppe puhul kätt suruda.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump ja Kanada peaminister Justin Trudeau said viimaks leppe puhul kätt suruda. Foto: Neil Hall/Pool/Scanpix

Investorid tervitasid uue Põhja-Ameerika kaubanduslepingu lõpuleviimist kergemalt hingates, sest president Donald Trumpi tähelepanu keskendub nüüd pigem kuu aja pärast peetavatele vahevalimistele ning suuremale kaubandussõjale Hiinaga.

Ameerika Ühendriigid ja Kanada jõudsid leppes üksmeelele pärast aasta kestnud raskeid läbirääkimisi 24 aastat kehtinud Põhja-Ameerika Vabakaubanduse Lepingu (NAFTA) asendamiseks.

Uus kaubandusleping, mida nimetatakse Ameerika Ühendriikide-Mehhiko-Kanada Leppeks (USMCA), võttis paljud pinged maha, mistõttu börsid reageerisid sellele tõusuga. Näiteks võimaldab leping autotootjatel ja teistel rahvusvahelistel korporatsioonidel säilitada kompleksseid ja kalleid riikidevahelisi tarneahelaid, mis loodi pärast NAFTA vastuvõtmist 1994. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles