Brexit läheb Suurbritanniale nüüdseks maksma juba pool miljardit nädalas (3)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti vastane demonstraator.
Brexiti vastane demonstraator. Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Suurbritannias avaldatud uuringu järgi maksab Euroopa Liidust lahkumine saareriigile praegu igal nädalal ligemale 500 miljonit naela.

Uuringu järgi on Ühendkuningriigi majandus nüüd umbes 2,5 protsenti väiksem sellest, mis ta oleks prognooside järgi võinud olla ilma liidust lahkumata. Liidust eraldumine on läinud riigile maksma umbes 26 miljardit naela aastas, mis on sisuliselt pool aastasest riigikaitse eelarvest, vahendab The Guardian.

Peaminister Theresa May on sattunud ummikusse jooksnud lahkumiskõneluste üle Euroopa Liiduga tugeva kodumaise kriitika alla ning aina enam tema kabinetikaaslasi tahaks säilitada blokiga peale lahkumist tihedad majandussidemed. Avalikud küsitlused näitavad aga, et üha enam britte peab Brexitit suureks veaks ja eelistaks hoopiski liitu jäämist.

Suurbritannias tegutsevad suurettevõtted, eriti autotootjad, kulutavad kümneid miljoneid dollareid, et valmistutada piiri- ja tolliprobleemideks. Paljud neist kolivad oma tootmist ümber mujale Euroopasse. Jaapani autotootja Toyota on näiteks teatanud, et ilma selge leppeta Brexiti korral võib nende tehaste töö nädalateks seiskuda.

Sarnaseid hoiatusi on teinud ka Jaguar Land Rover ja BMW, kes tahavad mõlemad valitsuselt selgeid vastuseid. Briti autotööstuses töötab otseselt ligemale 186 000 inimest ja kaudselt 856 000 inimest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles