Noored eelistasid suvel töötada kaubanduses

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud noored teevad suvevaheajal tööd, et natukene taskuraha teenida.
Paljud noored teevad suvevaheajal tööd, et natukene taskuraha teenida. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kõige populaarsem valdkond suviseks töötamiseks oli kaubandus, järgnesid kontoritöö, toitlustus ja ehitus. Suvel teenitud raha kulub peamiselt toidule ja vaba aja veetmisele, selgus septembri jooksul 15–24-aastaste noorte seas tehtud veebiküsitlusest.

Veidi enam kui viiendik ehk 21 protsenti küsitlusele vastanud noortest, kes suvel töötasid, tegid seda mõnes jaekaubanduse ettevõttes. Eriti populaarne oli kaubandus just keskkooliõpilaste seas – iga neljas neist töötas just selles sektoris. Kontoris töötas 18 protsenti, toitlustuses 16 protsenti ja ehitusel 12 protsenti vastanutest.

Seejuures olid töökoha valikul suured piirkondlikud erinevused – kui pealinna ja Ida-Virumaa ümbruse noored teenisid suvel taskuraha põhiliselt kaubanduses ja kontoris, siis Tartumaa ja Lääne-Eesti noored leidsid teenimisvõimalusi rohkem toitlustuses ja Lõuna-Eesti noored ehituses.

Suvine töötamine enamasti meeldis noortele ning 60 protsenti vastanutest leidis, et nad tahaksid suvel proovitud valdkonnas veelgi töötada. 43 protsenti nägi ka oma tulevast karjääri just samas vallas, mida suvel katsetasid. Noorte sõnul arendas suvetöö kõige enam suhtlemisoskust ja kohusetundlikkust, kuid ka oskust meeskonnas töötada ja vastutuse võtmist.

Eelistati ülekaalukalt töövormi, kus nädalas saab teha paar pikka tööpäeva ja muud päevad on täiesti vabad. Üheksast viieni graafikut eelistaks vaid iga neljas noor.

«Noorte eelistused on üsna sarnased kaubanduse tänase töökorraldusega. Päevad on pikad, aga vastutasuks on nädalas rohkem täiesti vabu päevi,» ütles Eesti Kaupmeeste Liidu juht Nele Peil. «Suvel töötas Eesti jaekaubandusettevõtetes üle 1500 noore ja me ootame neid tagasi kas järgmisel suvel puhkuste asendajatena või siis juba kaubanduse valdkonna õppurina praktikale. Kaubandus on paindlik ja enda erialast täiendamist soodustatakse väga – nii on võimalik samal ajal töötada ja õppida.»

Ka küsitlusest selgus, et noortele meeldis suvetööl enim saada uusi teadmisi ja oskusi, teisena toodi välja toredad töökaaslased, töötasu oli olulisuselt alles kolmandal kohal. Enamasti jäi suvel teenitud summa 500 ja 1500 euro vahele, mille keskkooliõpilased lubasid kulutada valdavalt toidule, vaba aja veetmisele ja riietele, üle 20-aastased vastanud aga pigem eluasemele ja kommunaalmaksetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles