Euroopa Keskpank kaebas Läti kohtusse (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp. Foto on illustreeriv.
Läti lipp. Foto on illustreeriv. Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Euroopa Keskpank (ECB) süüdistas Euroopa Kohtus Lätit selle keskpanga presidendile ja ECB nõukogu liikmele Ilmārs Rimšēvičsile ametipiirangute kehtestamisel ECB nõukogu konstitutsioonilise iseseisvuse täielikus eiramises, vahendab Bloomberg.

Läti rikkus Euroopa Liidu seadusi, kui seadis piirangud keskpanga nõukogu liikmele enne kui vastava otsuse jõudis asitõenditele tuginedes teha kohalik kohus, samuti ei ole antud piisavat teavet selle otsuse kohta ECB-le, märkis ECB jurist teisipäeval Euroopa Kohtus. Riik otsustas seada Rimšēvičsile "kõige karmimad võimalikud piirangud", sisuliselt peatades tema volitused ECB nõukogu liikmena kuniks kehtib kriminaalmenetlus, lisas ta.

Rimšēvičsit süüdistatakse 250 000 euro ulatuses altkäemaksude võtmises ja kommertspanga kulul Venemaal reisil käimises, vastutasuks millele aitas ta panka regulatiivsetes küsimustes. Menetluse ajal on tal keelatud Lätist lahkuda ja täita oma ametikohustusi Läti Keskpanga presidendina.

Juulis käskis Euroopa Kohus Lätil keskpankurile seatud piiranguid lõdvendada, et ta saaks määrate endale asetäitja ECB nõukogus. Septembris andis Rimšēvičs oma hääleõiguse ECB nõukogus ajutiselt üle Läti keskpanga asepresidendile.

"See teave, mida ECB on saanud seoses nõukogu liikme vastu esitatud süüdistuste ja asitõenditega ei ole olnud piisav, et ECB saaks hinnata, kas tegu on erakorraliste asjaoludega," ütles ECB jurist Vineta Čukste-Jurjeva Kohtule. "ECB ei ole senini saanud selliseid tõendeid ja nagu ikka, nõukogu liige on süütu kuniks tema süü on tõestatud."

Lätit Euroopa Kohtus esindav jurist Jekaterina Davidoviča ütles Kohtus aga, piirangud on vaid julgeolekumeede, mitte kriminaalkaristus ja need on kehtestatud ajutiselt kuniks kestab uurimine ja kohtupidamine, et seda protsessi mitte segada ja ennetada edasisi rikkumisi. Ta lisas, et Läti annab ECB-le süüdistuste kohta ka täpsemat teavet.

Kohtujurist Juliane Kokott ütles, et avaldab mittesiduva arvamuse asjas 28. novembril ja kohtuotsus langetatakse vahetult pärast seda, kuivõrd vaidlust lahendatakse kiirmenetluse korras.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles