Kütusefirmade karm hinnang: valitsus pani 100 miljoniga puusse (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexela üks juhte Alan Vaht.
Alexela üks juhte Alan Vaht. Foto: Erik Prozes

Kuigi valitsus prognoosib järgmisel aastal hiilgavat kütuseaktsiisi laekumist, tõmbavad kütusefirmad ootusi 100 miljoni euro võrra koomale.  

Riigieelarve ootus on kütusefirmasid koondavad Eesti Õliühingu hinnangul liiga optimistlik ega võta arvesse mootorikütuste tarbimismahu langustrendi: pea viiendik tänavu Eestis sõitmiseks kasutatud kütuseliitritest on ostetud välismaalt, kirjutab Äripäev.

Rahandusministeeriumi kasvuootust ei usu ka Alexela juhatuse liige Alan Vaht, keda paneb 584 miljoni eurone kütuseaktsiisi prognoos (kasv võrreldes selle aastaga pea 40 miljonit eurot) natukene paneb muigama. «See ei saa paika pidada, sest tarbimine kasvanud ei ole. Bensiini tarbimine selgelt langeb, diisli tarbimine ei tõuse,» märkis ta.

Riigieelarve seletuskirja kohaselt on prognoosi aluseks võetud deklareeritud andmed koguste kohta kütuseliikide lõikes, samuti on kasutatud rahandusministeeriumi hinnangut eratarbimise reaalkasvu ja erinevate majandussektorite kohta ning arvestatud sissetulekute muutusi ning maailmaturu ootusi naftahinna suhtes. Metoodikat pikemalt lahti seletatud pole, mistõttu on prognoosi adekvaatsust raske hinnata.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles