Gaasi tarbivad ettevõtted saavad tulevast aastast aktsiisisoodustuse

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasi mõõdik.
Gaasi mõõdik. Foto: Urmas Luik

Valitsus kiitis täna heaks aktsiisiseaduse muudatused, millega gaasi tarbivad ettevõtted saavad taotleda oma gaasiaktsiisi vähendamist Euroopa Liidu miinimummäärani ehk 11,3 eurole 1000 kuupmeetri kohta, teatas rahandusministeerium. Aktsiisisoodustuse saamine sõltub sellest, kui suur on gaasikulude osakaal lisandväärtusest.

«Energiamahukate ettevõtete konkurentsivõime tõstmiseks ja uute välisinvesteeringute meelitamiseks oleme juba kehtestanud tulevast aastast elektri soodusaktsiisi. Samasugust erandit on oodanud ka gaasi suurtarbijad – see on jälle samm edasi atraktiivsema ettevõtluskeskkonna pole,» ütles rahandusminister Toomas Tõniste pressiteates.

Eesti ei ole seni kasutanud Euroopa Liidus laialt levinud võimalust gaasiaktsiisi soodustuseks. Lisaks on väheneva tarbimismahu tõttu kasvanud gaasi võrgutariifid ja seeläbi gaasi lõpphind, mis kokku on halvendanud Eesti töötleva tööstuse konkurentsivõimet.

Soodustuse saamiseks peab ettevõtja gaasitarbimise intensiivsus olema loa taotlemisele eelnenud majandusaastal keskmiselt 13 protsenti või rohkem või prognoositud intensiivsus järgmisel 12 kuul ületama 13 protsendi taset. Gaasitarbimise intensiivsus näitab ettevõtja tarbitava maagaasi kogumaksumuse osakaalu protsentides ettevõtja loodavast lisandväärtusest. Arvutusi kontrollib sõltumatu vandeaudiitor.

Lisaks ei tohi ettevõte olla raskustes ja tema energiajuhtimissüsteem peab vastama standardile ISO 50001, mis näitab, et ettevõtte energiakulud on viidud miinimumini.

Soodustust saab hakata kasutama järgmisest aastast. Selle kulu riigieelarvele on aastas hinnanguliselt 1,2 miljonit eurot.

Soodustust ei saa taotleda ettevõtted, mis tegelevad elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles